НОВИНИ

Фермерите на среща с властта в Министерския съвет

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
17:47, 24.04.2024
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Земеделците отново в протестна готовност. Причината - неизпълнение на споразумението, което подписаха с кабинета Денков - Габриел. Фермерите не получиха обещаните плащания по така наречената "украинската помощ".

Срокът за първия транш изтече в края на март. След това беше удължен до 22 април. Но и до днес субсидия не е преведена. 50 000 земеделски производители очакват средства по т.нар. "украинска помощ". Националната асоциация на зърнопроизводителите е на среща в този час в Министерския съвет, на нея присъства и министъра на финансите.

Продължава срещата на земеделците с властта. През февруари, за да се прекратят протестите им беше подписано споразумение, а в него залегна и плащането на вече споменатата "украинска помощ". Като срокът беше определен на 31 март, а след това удължен до 22 април. А плащането беше разпределено както следва, за стопанства между 1000 и 3000 дка - по 10 лева на декар, между 3000 и 6000 декара по 5 лева на декар и между 6000 и 10 000 декара по 2,50 лева. Като това трябваше да е първия транш, а вторият да е до края на септември.

След редакция на споразумението в него беше записано, че украинската помощ ще бъде за следните култури: пшеница, царевица, ечемик, слънчоглед и рапица. А плащанията трябва да бъдат извършени до 22 април.

Вижте прякото включване на Виктор Борисов от МС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Павлин Петров е назначен за заместник-министър на туризма
Павлин Петров е назначен за заместник-министър на туризма
Окончателно: 23 партии и 11 коалиции са подали документи за изборите 2 в 1
Окончателно: 23 партии и 11 коалиции са подали документи за изборите 2 в 1