НОВИНИ

Казусът с митниците продължава с разпит на бивши министри, Калин Стоянов с коментар за секретната квартира

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
16:07, 24.04.2024
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Сагата "Митници" ще продължи с разпит в прокуратурата на двама бивши министри - финансов и вътрешен. Асен Василев и Бойко Рашков ще бъдат призовани. По разследването ще бъде назначена и лицева експертиза, която трябва да изясни дали на разпространената снимка на бившия главен секретар Живко Коцев с Николина Ангелкова в действителност е заснета бившата министърка на туризма. Причината - тя самата заявила, че не се разпознава. Данните изнесе в сутрешния блок на БНТ заместник-градският прокурор Десислава Петрова.

Над 50 са разпитаните до момента свидетели по разследването "Митници". Очаква се дългият списък да набъбне с имената на двама бивши министри - Асен Василев и Бойко Рашков. Преценката е на наблюдаващите прокурори.

"Техният разпит ще бъде необходим, тъй като имената им се споменават от доста свидетели и справедливостта, обективността, пълнотата на едно разследване изисква да бъде чута и тяхната версия", заяви в "Денят започва" Десислава Петрова - заместник-градски прокурор и говорител на Софийска градска прокуратура.

Две ключови "не" от страна на прокуратурата - не е ясно как са изтекли снимки от досъдебното производство по случая и не е имало сделка между бившия главен секретар на МВР Живко Коцев и държавното обвинение. Той сам поискал да свидетелства, а в първите дни на разследването нямало достатъчно доказателства срещу него.

"Това, което ни е известно, че той изрази такова желание. Беше му предоставена съответно възможност, впоследствие беше и разпитан като беше и припознат като свидетелят, който е заявил, че поради лоялните си отношения, които е желаел да поддържа към Бойко Рашков, е осъществявал комуникация с другите обвиняеми, знаейки за тяхната дейност", допълни Петрова.

Дали разследването "Митници" е случайно - такъв въпрос постави депутатът Атанас Атанасов от ПП-ДБ. Той твърди, че миналата година в прокуратурата е разпитан братът на бившата шефка на Митниците Петя Банкова - Стефан Банков, който ръководел "Вътрешна сигурност" в МВР.

"В този разпит той визира две досъдебни производства, които са образувани срещу неизвестен, но касаят вътрешния министър Калин Стоянов. Едното от тези досъдебни производство е за това, че той се е самонастанил в секретна квартира, което е абсолютно престъпление. И за още едно досъдебно производство за свързаност на Калин Стоянов с Николай Филипов, т.нар. Ники Митничаря, с частната митница долу в Бургаския район", каза в "Денят започва" Атанас Атанасов - народен представител от ПП-ДБ.

Вътрешният министър Калин Стоянов отговори:

"Нямам такава информация срещу мен да е имало образувано някакво производство освен това, което стана обществено достояние в края на 2021 година, за което има повдигнато обвинение и впоследствие прекратено".

В действителност в края на 2021 г. прокуратурата повдигна обвинение на Калин Стоянов, тогава директор на ГДБОП, за натиск над прокурори по разследване за строителството на магистрала "Хемус". Впоследствие делото срещу него бе прекратено.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясна е програмата за четвъртфиналните двойки в НБЛ
Ясна е програмата за четвъртфиналните двойки в НБЛ
България ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура
България ще съдейства на Украйна във възстановяването на енергийната инфраструктура