НОВИНИ

Решаващ вот за европейското бъдеще на Северна Македония

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
12:32, 24.04.2024
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

В Република Северна Македония днес се провежда първи тур на седмите избори за президент, откакто страната е независима. На тези избори има рекорден брой кандидати за президент - 7. Очаква се президентските избори да очертаят нагласите и за предсрочните парламентарни избори на 8 май. Вотът е решаващ за европейското бъдеще на страната.

В 7.00 часа сутринта отвориха избирателните секции в Република Северна Македония. Право на глас имат малко над 1,8 милиона граждани. Основните кандидати са настоящият държавен глава Стево Пендаровски, номиниран от левия Социалдемократически съюз на Македония и Гордана Силяновска - Давкова - кандидат на дясната ВМРО - ДПМНЕ.

За първи път има и двама кандидати за президент - албанци - външният министър Буяр Османи от Демократичния съюз за интеграция и Арбен Таравари - номиниран от албанската опозиция. Останалите трима кандидати не се радват на широка подкрепа, но ще отнемат гласове от двете основни партии. Това са Максим Димитриевски от "Знам", Стевчо Якимовски от партия "Гром" и Биляна Ванковска от "Левицата".

Кампанията беше белязана от антибългарска реторика и разгорещен дебат как и дали да се продължи с промените в Конституцията, за включване на българите като дял от народ - условие, заложено в рамката за начало на преговори за членство на Северна Македония в Европейския съюз. Мнозинството македонци очакват промяна, най-вече за повишаване на стандарта на живот.

Вотът ще продължи до 19.00 ч. Днес е неработен ден в страната. Очаква се Стево Пендаровски и Гордана Силяновска - Давкова да отидат на втори тур на 8 май.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бленджини обяви състава на България за Лигата на нациите
Бленджини обяви състава на България за Лигата на нациите
Вижте целия запис от спречкването между Димитър Стоянов и служител на НАП
Вижте целия запис от спречкването между Димитър Стоянов и служител на НАП