НОВИНИ

В Република Северна Македония се провежда първи тур на президентските избори

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
06:28, 24.04.2024
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Слушай новината

В Република Северна Македония днес се провежда първи тур на президентските избори, които се очаква да очертаят нагласите за предсрочните парламентарни избори на 8-ми май. Вотът е решаващ за европейското бъдеще на страната.

7 са кандидатите за президент - настоящият държавен глава Стево Пендаровски, номиниран от левия Социалдемократически съюз на Македония и Гордана Силяновска - Давкова - кандидат на дясната ВМРО - ДПМНЕ.

За първи път има двама кандидати за президент - албанци - външният министър Буяр Османи от Демократичния съюз за интеграция и Арбен Таравари - номиниран от албанската опозиция. Останалите трима кандидати не подкрепят промени в Конституцията за включване на българите като дял от народ - това са Максим Димитриевски от "Знам", Стевчо Якимовски от партия "Гром" и Биляна ВАнковска от "Левицата".

Над 1,8 милионаграждани на Северна Македония имат право на глас. Избирателните секции отварят в 8.00 часа местно време и вотът ще продължи до 19.00 ч. Днес е неработен ден в страната. Очаква се Стево Пендаровски и Гордана Силяновска - Давкова да отидат на втори тур.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 24.04.2024 г., 06:30 ч.
Спортни новини 24.04.2024 г., 06:30 ч.
Премиерът и министри ще се срещнат със земеделци
Премиерът и министри ще се срещнат със земеделци