НОВИНИ

"Походът на книгите": Лица на БНТ четат книги на деца в Световния ден на книгата

Алекс Донев
от Алекс Донев
21:21, 23.04.2024
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

В Световния ден на книгата водещите на сутрешния блок по БНТ "Денят започва" Христина Христова и Симеон Иванов и спортният журналист Десислава Францова четоха любими произведения на ученици от столичната Национална гимназия за древни езици и култури. Събитието е част от кампанията "Походът на книгите", организирано от Асоциация "Българска книга".

Христина Христова прочете на учениците разказа "По жицата" на Йордан Йовков, а Симеон Иванов ги разсмя с "Весели разкази" на О’Хенри. Десислава Францова се спря на "Най-добрите футболисти на 21-ви век".

Христина Христова: Ако има нещо, което човек никога не трябва да изоставя в живота си, това е надеждата. Надеждата за по-добро. Надеждата, че някъде там е твоята бяла лястовица, която ще ти даде изцеление или ще ти даде онова, от което най-много имаш нужда - подкрепата на околните.

Симеон Иванов: Знаем, че в момента децата страдат от разфокусирано внимание. Трудно се концентрират, поради технологиите, поради това, че са доста бързи нещата, които привличат тяхното внимание. Затова реших да концентрирам и това, което избрах да им прочета, да бъде нещо максимално ударно и синтезирано.

Десислава Францова: Инициативата е прекрасна. Колкото повече такива има, толкова по-добре. Освен това е и тематична. Днес е световният ден на книгата. Така че няма по-хубаво нещо от това да разказваме за нашите любими книги и децата да показват, че обичат да четат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски отново излъга Миньор 2015 в края на редовния сезон в НБЛ, Академик Пловдив разби у дома Берое
Левски отново излъга Миньор 2015 в края на редовния сезон в НБЛ, Академик Пловдив разби у дома Берое
Спомен за голямата режисьорка Мариана Евстатиева-Биолчева
Спомен за голямата режисьорка Мариана Евстатиева-Биолчева