НОВИНИ

До края на седмицата ще е ясно дали ще бъде обявена епидемия от коклюш

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:03, 23.04.2024
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
Слушай новината

Извънредни мерки срещу разпространението на Коклюш. До края на седмицата главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че ще предложи на здравния министър да обяви епидемия. Заради многото заразени деца до 1 година Здравното министерство ще разреши първата ваксина да се поставя месец и половина след раждането, а не както е сега - след втория месец.

При необходимост паралелки ще минават на онлайн обучение. Потвърдените случаи на Коклюш към днешна дата са 314 като 214 от тях са в София. В складовете на здравното министерство има достатъчно ваксини за децата.

Рано тази сутрин служебният премиер привика представители на здравното и образователното министерство в Министерския съвет заради коклюша.

"Трябва да реагираме и то - бързо да реагираме. Това е идеята сега да разкажете какво се случва, какви мерки ще предприемем заедно и с какво", каза Димитър Главчев - служебен министър-председател.

"Общопрактикуващите лекари са тези, които трябва много внимателно да проверят изпълнението на имунизационния календар, защото голяма част от проблемите са свързани с неизпълнение на имунизационния календар", посочи Галя Кондева - служебен министър на здравеопазването.

"Да смъкнем максимално ниско началото на имунизацията, за да предпазим, защото виждате, че тези две деца, които починаха - и двете са в тази група", добави доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

От пресслужбата на правителството поясниха,че здравното министерство ще даде възможност на лекарите да имунизират бебетата с половин месец по-рано - на месец и половина, а не както се сега - след втория месец. Пред журналисти в Сапарева баня Ангел Кунчев поясни, че такава е практиката в много европейски страни.

"Кратката характеристика на продукта не позволява по-ниска възраст да го правим. Начинът да го направим е първо като официално се обяви епидемия, която дава възможност на министъра със своя заповед да промени временно календара, смъквайки възрастта за първата доза имунизация срещу коклюш", каза доц. Ангел Кунчев.

"Това ще бъде отделно за всеки един район. 60 - 70% от пациентите, които в момента са доказани, са в София", поясни Галя Кондева - служебен министър на здравеопазването.

- София пред епидемия ли е всъщност?

Галя Кондева: Не бих казала.

Кондева не уточни при колко доказани случая на коклюш в София ще бъде обявена епидемия.

"В момента според мен имаме поне 2000 - 3000 болни със сигурност. Реално до вчера регистрирани са 314, днес сигурно вече са 400 - 500. Така че да, то е начеваща епидемия. То е безспорно. Страшно е за децата до 1 година. най-вече за децата до 2-месечна възраст, защото не са стигнали до имунизационна възраст", каза доц. Ангел Кунчев.

Служебният здравен министър каза, че са осигурени достатъчно ваксини срещу Коклюш за децата и подчерта,че имунизационото покритие у нас е над 90%.

"Независимо дали са имунизирани или неимунизирани хората могат да се разболеят. И периодично през 3 - 4 години се наблюдава такъв епидемичен взрив", посочи Галя Кондева.

Лекарите могат да изпращат проби за безплатен тест за коклюш на деца до 5 години към столичната здравна инспекция и центъра по заразни и паразитни болести, но при определени от здравното министерство условия.

"Ако лекарят прецени,ч е детето трябва да бъде изследвано той ше направи организацията и ще изпрати пробите чрез РЗИ и ще го организира", поясни още здравният министър.

Ако родителят поиска тест, ще трябва да си го плати в частна лаборатория, защото за момента не се обсъжда тестовете за коклюш да се заплащат от Здравната каса. Предстои експертен съвет към здравния министър да излезе със становище за имунизация на възрастни и бременни.

"Нали знаете едно време, че до 40-ия ден не са пускали никого при бебето. Нито близки, нито семейство. Гледа си го само майката и дотам. Така че една такава мярка и карантина, ще свърши същата работа и без да се имунизира", коментира доц. Ангел Кунчев.

В аптеките са налични около 600 дози ваксини за възрастни до края на седмицата се очаква доставка на още 2000 дози, съобщи здравният министър.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата обвини Димитър Стоянов в хулиганство и закана за убийство
Прокуратурата обвини Димитър Стоянов в хулиганство и закана за убийство
Съдът остави в ареста Марин Димитров, замесен в аферата с митниците (СНИМКИ)
Съдът остави в ареста Марин Димитров, замесен в аферата с митниците (СНИМКИ)