НОВИНИ

Разделение в ляво: Три различни формации ще се борят за гласове на вота 2 в 1 (ОБЗОР)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:12, 23.04.2024
Чете се за: 04:57 мин.
Избори 2024
Слушай новината

Левите сили разделени на три за предсрочните избори две в едно на 9 юни. БСП се регистрираха за надпреварата в ЦИК с думите, че са единствената алтернатива. Вчера и обединение "Левицата" заяви участието си. В битката за лявото се включва и Ваня Григорова. Тя се разграничи и от БСП и от "Левицата" и се регистрира за изборите с коалиция "Солидарна България". Евродепутатът от БСП Елена Йончева пък прие номинацията на ДПС за следващия Европарламент.

Регистрация ден преди финала, но разделени. БСП тръгват на тези избори с амбицията да спечелят доверието на хората и да бъдат алтернатива.

Корнелия Нинова - председател на БСП: "През годините нито веднъж не влязохме в сглобки с паралелна държава и задкулисие. Напротив - борихме се с тях."

Ваня Григорова мотивира решението си да участва в предстоящия вот с огромната гражданска енергия по време на местните избори:

"Може би вече е дошло време да сложим край на този мандат на псевдолевите, който ни управлява години наред. Виждаме, че професионалните политици вече 9 месеца държат страната в хаос."

Ваня Григорова и Мая Манолова тръгват заедно към вота. В коалицията "Солидарна България" влизат "Изправи се.БГ", "Българска левица" и "Обединена социалдемокрация". Корнелия Нинова и Ваня Григорова си размениха взаимни обвинения за разделението в лявото.

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Тя излъга избирателите си след като направи сглобка с ГЕРБ в общината, излъга и работниците като първо си повиши собствената заплата, а не техните. Излъга "Левицата" на Първанов, Петков знаете, беше новата звезда и вече те не са и нужни и почна да върви срещу тях. Излъга и нашата градска организация, структурите, които работиха. Без БСП тя нямаше да има този резултат в София."

БНТ: Това роене в лявото пространство не обезсилва ли лявото всъщност?

Ваня Григорова - общински съветник: "Факт, обезсилва го, но не ровенето. Обезсилват го битките в едната от партиите, която е основна поне до момента беше, макар че от масова се превръща в бутикова, битките вътрешни там, търсенето на врага с партиен билет."

Бившият шеф на софийската организация на БСП Иван Таков, който наложи кандидатурата на Григорова за кмет на София, въпреки несъгласието на Нинова и впоследствие се раздели с поста си, коментира за "По света и у нас":

"Ваня Григорова беше лицето на обединеното ляво в София, което трябваше да се случи и на национално ниво. Отново казвам предвид неумението на председателя на най-голямата партия в ляво БСП да обединява е възможно наистина да видим няколко листи в лявото."

Евродепутатът от БСП Елена Йончева вече няма да бъде част от листите на столетницата. Приела е номинация на ДПС - Благоевград за евродепутат.

Корнелия Нинова - председател на БСП: "Рано или късно зависимостите лъсват. За мен много по-рано от вчерашния ден, когато вие разбрахте за тези зависимости. Това дава обяснение за прекратените ни отношения с Елена Йончева много преди вчерашния ден."

От ДПС официално не коментираха номинацията на Йончева. Говори само евродепутатът Илхан Кючюк, който припомни, че движението винаги е имало в листите си силни фигури от гражданската квота:

"Вероятно в лицето на г-жа Йончева те са припознали нейната борбеност за тези човешки права и свободи, които са изконни за партията, припознали са волята и да отстоява европейските ценности."

снимки: БГНЕС, БНТ

Йончева коментира пред БТА, че решението дали да се кандидатира винаги е зависело от това дали ще успее да продължи битките си за безконтролната миграция, трафика на хора, корупцията и защитата на журналистите от цензурата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венелина Поптолева спечели нов медал за България от европейското по бокс, Станимира Петрова не излезе за своя мач
Венелина Поптолева спечели нов медал за България от европейското по бокс, Станимира Петрова не излезе за своя мач
Около 8% от родителите на деца до 4 години не са им поставили всички задължителни ваксини
Около 8% от родителите на деца до 4 години не са им поставили всички задължителни ваксини