НОВИНИ

Съдов хирург с четири мисии в Афганистан преглежда пациенти в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
17:47, 23.04.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Съдов хирург с четири мисии в Афганистан преглежда пациенти в Бургас. Тя е жена и има впечатляваща житейска и професионална биография, тъй като е работила на терен във военнополеви условия. Родена е в Афганистан, но избира да живее и практикува лекарската си професия в България.

Д-р Разия Мохсини е родена в град Кабул, Афганистан. Там завършва гимназия, а след това решава да дойде в България, за да продължи медицинското си обучение. Научава български за 4 месеца-едно от първите ѝ постижения.

Д-р Разия Мохсини: “Започнах в Медицински университет в София. Завърших там и след това имах няколко месеца като общопрактикуващ лекар в Лом и Видин в няколко села. След това в гр. Самоков започнах в Спешна помощ. По време на работата си започнах в "Пирогов" специализация по обща хирургия.”

Решава да се върне отново в Афганистан, но този път на военна мисия:

“Най-важните причини бяха да видя семейството, защото по онова време преди 10 години ситуацията беше такава, че свободно е трудно и рисковано, но това ми беше шанса да ходя и да ги видя.”

Участва в общо 4 военни мисии.

Д-р Разия Мохсини: “Първата мисия беше около 4 месеца. След това втората мисия няколко месеца по-късно. Те бяха по 4-6 месеца последователно един след друг. Бяхме от няколко държави в болницата, където работехме. Ние българите бяхме 5-двама хирурзи, един анестезиолог и сестри.”

Въпреки усмивката на лицето си, д-р Мохсини винаги ще помни миговете на страх. Тогава, когато получава заплаха за атака:

“Имаше моменти, когато са ни ограничили да излизаме от примерно от стаите. Трябваше да отидем в Спешно отделение. Там да чакаме и да не излизаме часове.”

Едновременно трябва да пази своя и да се бори за чуждия живот:

“Емоционално е доста тежко. Като видиш ранен особено, когато са деца доста. Беше тежко.”

Д-р Мохсини избира да остане в страната ни, заради любовта си към България. Преглежда пациенти в Бургас и се надява на повече мир по света. Защото по-страшно от войната няма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Париж пуснаха специално приложение за градския транспорт за Олимпийските игри през лятото
В Париж пуснаха специално приложение за градския транспорт за Олимпийските игри през лятото
Петима мигранти се удавиха в Ламанша при опит да стигнат Великобритания
Петима мигранти се удавиха в Ламанша при опит да стигнат Великобритания