ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Дни преди празниците: Цената на агнешкото удари близо 30 лева в Пазарджик

bnt avatar logo от БНТ , Репортер: Таня Кабурова
A+ A-
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
Слушай новината

По традиция за Великден и Гергьовден на трапезата ни присъства агнешко месо. Дни преди двата празника проверяваме колко струва агнешкото. Наш екип влезе в произволно избран месарски магазин в Пазарджик.

Тук цената на килограм агнешка плешка е 28 лв., на бутчето - 29 лв. Според наблюденията на Ангелина Тошева, която от 16 години работи в месарски магазин, хората освен за цените, питат и за произхода на месото.

Ангелина Тошева, продавач-консултант: "От днес имаме вече българско прясно агнешко. Но цената наистина е доста скъпичка, но всеки гледа да си отдели парички и да си купи за Великден и за празниците да си хапне."

Пенсионерите обикновено търсят алтернативи на храните, които слагаме на традиционната великденска трапеза. Фанка Минова обаче, въпреки цената, предпочита да си купи агнешко:

"И дроб сърма, и агнешко, макар и малко, но по традиция трябва да има. - Как ви се струва цената тази година? - Ами как ми се струва, като всички други цени. За мен е висока цената, защото съм пенсионер, но за хората, които имат високи доходи предполагам, че не е чак толкова висока."

Ако изберете да сложите на масата си агнешко месо, ето какво съветват ветеринарните инспектори за качеството му.

"Клиентите трябва да обръщат внимание на това дали месото е свежо, да няма ослизяване, да е розово и това са признаци, които показват, че месото е прясно и правилно съхранявано", каза д-р Велка Некезова - главен инспектор в ОДБХ - Пазарджик.

А за да сте сигурни, че месото е от българска ферма, търсете такова със син печат. Той гарантира родно производство.

Последвайте ни

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?