НОВИНИ

До часове Димитър Стоянов ще бъде освободен от ареста

Пред съда журналистът обясни, че той пръв бил нападнат от служителя на НАП

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:27, 23.04.2024
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Софийският районен потвърди като законна заповедта за арест на журналиста Димитър Стоянов. Журналистът ще излезе от ареста срещу гаранция от 5000 лева. При направените обиски в дома му са открити два бойни пистолета и една карабина.

Стоянов бе задържан вчера, след като служител на НАП подал сигнал в полицията, че журналистът го е заплашил с пистолет. Димитър Стоянов беше доведен от Пето районно управление в СРС с белезници. Защитата поиска заповедта за задържане да бъде отменена.

На кадрите от записа, който от МВР разпространиха, се вижда моментът, в който журналистът Димитър Стоянов вади оръжие и заплашва мъж, оказал се впоследствие служител на НАП.

Преди да бъде задържан, във Фейсбук Димитър Стоянов публикува своята версия. По думите му мъжът първо го одрал, докато пазарувал, а след това го догонил и нападнал в гръб.

"Още се чудя провокация ли е или идиот", пише той.

В съдебната зала журналистът обясни, че е бил нападнат от данъчния без причина на паркинга пред ветеринарна аптека. Ситуацията ескалирала, когато непознатият мъж проявил агресия към съпругата му, заплашвайки и двамата, че ще ги убие. Тогава Стоянов извадил законно притежавания си пистолет и отправил предупреждение.

"Това е чиста самозащита. Димитър Стоянов можеше да вземе друго решение. Да го нарани с ръце и крака. Той е бивш състезател по кикбокс и карате. Той е взел решение, което е изцяло законосъобразно. Демонстрира, че има оръжие и е готов да го използва. Както виждате, конфликтът деескалира на мига, няма пострадали. Да, Митко има драскотина по главата и това е", каза адвокатът на журналиста Николай Хаджигенов.

От прокуратурата твърдят, че има данни, че Димитър Стоянов е хвърлил предмет по данъчния служител, след това е имало размяна на удъри между двамата и после било извадено оръжието. Всичко приключило за близо две минути, показват записи от охранителни камери. Тест за алкохол и наркотици бил направен само на журналиста. Резултатите са отрицателни.

"Господинът е привлечен към наказателна отговорност. По делото има редица изготвени експертизи в това число и видеотехническа, в която е онагледено достатъчно добре какво точно се е случило от възникване на конфликта до неговия край", каза Илиян Илиев - прокурор в СРП.

Димитър Стоянов не пожела да говори на излизане от съдебната зала.

Според главния редактор на сайта за разследваща журналистика "Бърд" случаят с Димитър Стоянов е провокация. Атанас Чобанов изтъква, че арестът се случва в момент, в който подготвя журналистическо разследване за роднина на вътрешния министър Калин Стоянов. Чобанов призовава МВР да публикува целия запис, а не само частта, в която журналистът вади пистолет. И от НАП реагираха. Изпълнителният директор Румен Спецов призова за нулева толерантност към агресията, както и случаят да не се политизира.

От Асоциацията на европейските журналисти – България настояват МВР да публикува всички видеозаписи от инцидента. Според асоциацията показването на точно определен откъс нарушава презумпцията за невинност на задържания, освен това не обяснява и как Стоянов е получил нараняванията по главата си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първото заседание на комисията за "Турски поток" се провали
Първото заседание на комисията за "Турски поток" се провали
Венелина Поптолева спечели нов медал за България от европейското по бокс, Станимира Петрова не излезе за своя мач
Венелина Поптолева спечели нов медал за България от европейското по бокс, Станимира Петрова не излезе за своя мач