НОВИНИ

Паралелки ще могат да преминават на онлайн обучение при висока заболеваемост от коклюш

bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 23.04.2024 (обновена)
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Коклюшът засяга предимно деца и подрастващи, които нямат изграден имунитет. Най-много заразени има в София, Стара Загора, Кюстендил, Бургас и Варна. Регистрирани случаи на инфекцията има в 45 училища в страната и в 4 детски градини.

При необходимост паралелки ще минават на онлайн обучение. Потвърдените случаи на Коклюш към днешна дата са 314 като 214 от тях са в София, но според здравния министър столицата още не е пред епидемия. Такава ще се обявява локално, по региони.

Във Варна заразените с коклюш деца от различни детски градини и училища са 17. Случаите нямат връзка помежду си и към момента не се наблюдават епидемични огнища. В учебните заведения, в които има случаи на коклюш, децата са под медицинско наблюдение.

"Отстранени са деца, които нямат направени имунизации. Заболелите деца също са си вкъщи на домашно лечение", каза д-р Анка Баева, началник на Отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ - Варна.

В Бургаска област болните от коклюш са 10, повечето деца. И в Пловдив заразените са предимно ученици. Навсякъде се предприемат мерки за ограничаване на заразата.

"Контактните деца от класа продължават да си посещават учебни занаятия, като ръководството на учебното заведение решава по какъв начин да се случи ограничаването на контакта, дали ще излизат в междучасие във време различно за другите деца. В едно от нашите училища разполага с възможности и са в съвсем отделна сграда. Кабинетната система вместо децата да минават по кабинетите учителите влизат в час 2,00

Засега здравните власти не предвиждат допълнителни мерки в училищата.

"Ако преценят училищните власти и съгласувано с РУО съответният директор реши, няма никакъв проблем да минават и в електронна среда", каза доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

"В повечето училища, където има такива случаи, има карантиниране, което е в самото училище. Съвсем малък брой паралелки се обучават в електронна среда. Засега това, което е в диалога с министерството на здравеопазването, там експертите казват, че не са нужни задължителни маски", обясни Галин Цоков, министър на образованието и науката.

Болните от коклюш са най-заразни 3 - 4 дни преди появата на първите симптоми.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Кабаков ще ръководи последното Вечно дерби през кампанията
Георги Кабаков ще ръководи последното Вечно дерби през кампанията
Светлана Каменова също си гарантира отличие от европейското първенство по бокс
Светлана Каменова също си гарантира отличие от европейското първенство по бокс