НОВИНИ

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

bnt avatar logo
от БНТ
18:55, 23.04.2024
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Властта никога не ме е изкушавала. Ако има управленско предизвикателство, то е че Българската банка за развитие е ключова структура в Министерството на иновациите и растежа, което пък внася в Министерския съвет стратегията за развитие на банката. Това коментира в студиото на "Още от деня" Росен Карадимов, служебен министър на иновациите и растежа.

Банката е уникален пазарен инструмент на държавата в правенето на национални политики, а не просто инструмент да подпомагане на малките и средните предприятия, каза Карадимов и обясни:

"Сега вече е възможно тази стратегия да бъде подготвена на Българската банка за развитие. Тя е заложена по закон. Старата стратегия на банката е изтекла през 2023 г. и вече 5 месеца Министерският съвет е в неизпълнение на законовото си задължение да приеме такава стратегия. Когато се формира такава стратегия, банката може да отиде на друго ниво."

За подпомагане на малкия и средния бизнес целта е банката да стане инструмент, какъвто е в Полша и какъвто се изгражда в Румъния. Това е пазарния партньор на държавата в правенето на нейните големи политики, както е заложено по закон, поясни Росен Карадимов.

"Виждам ролята на министерството и на министъра в това да координира всички инструменти, така че да се постигат всички конкретни цели, които водят до повишаване на производителността, до иновации, до по-високи технологии", каза още министър Карадимов.

Малките и средните предприятия са подали 12 000 заявления по Плана за възстановяване и устойчивост за миналата година на обща стойност 800 милиона лева. По Програмата за конкурентоспособност към малките и средните предприятия ще тръгнат 4 милиарда лева, а по Програмата за научни изследвания - 140 милиона лева.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сенатът на САЩ разглежда пакетите от военна помощ за Украйна и Израел
Сенатът на САЩ разглежда пакетите от военна помощ за Украйна и Израел
Георги Кабаков ще ръководи последното Вечно дерби през кампанията
Георги Кабаков ще ръководи последното Вечно дерби през кампанията