НОВИНИ

Според Пендаровски вписването на българите в конституцията на РСМ било "спасяване на образа на България"

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:46, 23.04.2024
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Вписването на българите в конституцията на Република Северна Македония, включено като условие в преговорната рамка на страната за членство в ЕС, е станало, за да бъде спасен образа на България, след като ЕС е отхвърлила другите български искания.

Това заявява в интервю за Канал 5 президентът и кандидат за втори мандат Стево Пендаровски.

Пендаровски потвърждава позицията си, че Гоце Делчев е българин, за което продължава да е яростно критикуван. Разказва и за срещата си с българския президент Румен Радев по време на инаугурацията през 2019 г. Тогава Радев беше първият президент, с когото Пендаровски се срещна в резиденцията на президента на Северна Македония Вила "Водно".

Според разказа на Пендаровски, в кратката 20-минутна среща, за негова изненада Радев е "започнал с жестока критика за неизпълнението на договора с България". "Още тогава ми стана ясно, че Радев ще е основната спънка пред пътя ни към Европа", заявява Стево Пендаровски.

Разказва още как е обяснил, че договорът от Преспа е международен, а този с България е двустранен. В интервюто Пендаровски посочва, че със забавянето на членството си в ЕС Северна Македония пропуска възможностите за усвояване на средства от различни европейски фондове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 23.04.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 23.04.2024 г., 20:50 ч.
Рилски спортист прекъсна успешната серия на Балкан, Спартак Плевен се справи с Черноморец в края на редовния сезон в НБЛ
Рилски спортист прекъсна успешната серия на Балкан, Спартак Плевен се справи с Черноморец в края на редовния сезон в НБЛ