НОВИНИ

Готови за мисия в звездите: Новото поколение астронавти от ЕКА завърши обучението си

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
23:13, 23.04.2024
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Шестима души, които скоро ще поемат към космоса, са готови за първата си мисия. Новото поколение астронавти на Европейската космическа агенция завърши основната си тренировъчна програма и получиха сертификатите си. Сред тях е и първата австралийка, която се готви за космически полет.

Смелост, издръжливост, решителност, самообладание, самоконтрол - малка част от качествата, които се искат, за да бъдеш достоен за мисия на Международната космическа станция. Една година тренировки - физическа подготовка, работа при безтегловност, провеждане на научни експерименти, работа с инструменти под вода, медицински познания, инженерство, роботика.

Това беше ежедневието на щастливците, избрани за астронавти: Софи Адено от Франция, Пабло Алварес Фернандес от Испания, Рафаел Лиежоа от Белгия, Розмари Куган от Северна Ирландия, Марко Зибер от Швейцария, Катрин Бенел-Пег от Австралия. Те бяха избрани измежду над 22 000 кандидати от цяла Европа през ноември 2022 година и оттогава животът им е посветен на подготовка за мисията. Александър Херст вече е летял до станцията и сега предава опита си на новаците.

"Всичко е свързано с конкретни научни експерименти, които се провеждат на Международната космическа станция в модула - лаборатория Колумб - да работят със скафандри, да хванат товарен кораб с ръка-робот и да го скачат със станцията", каза Александър Херст, астронавт от Германия.

"Обичайно, тези астронавти ще летят до МКС за по шест месеца, за да извършват експерименти. Успоредно с подготовката за полета, се подготвят експерименти за фармацевтичната индустрия, за геонауки, за технология на материалите", поясни Йозеф Ашбахер, генерален директор на ЕКА.

Шестимата получиха своите сертификати на специална церемония в Кьолн, където е центърът за обучение на астронавти на ЕКА.

Сега работата им продължава с още тренировки и още самоусъвършенстване в очакване на мисията, за която трябва да са готови.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските национали по хокей на лед бяха разбити от Белгия у дома
Българските национали по хокей на лед бяха разбити от Белгия у дома
България U15 завърши наравно с Косово в контрола
България U15 завърши наравно с Косово в контрола