НОВИНИ

30 младежи от 3 континента завършиха космическа програма в София

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
21:36, 10.09.2023
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

30 младежи от 3 континента днес получиха в София сертификатите си за завършването на програма за обучение в сферата на космоса. Специално, за да участват като лектори в програмата, в България през последния месец дойдоха истински знаменитости от сферата на космическата индустрия. В различни области - от научните изследвания, технологиите, икономиката, частните инициативи.

4 седмици, 4 отбора, ментори и проекти, които участниците трябва да изпълнят. Наричат се космически кадети. Прилича на риалити формат, но е далеч по-вълнуващо. Решенията се измислят в залата, но се тестват в космоса.

"Кадетите от моя екип създадоха алгоритъм за изкуствен интелект и след като го верифицирамхме, че работи на Земята, трябваше да преминем през няколко стъпки, за да сме сигурни, че този код ще бъде успешно качен и упснат и на нашите сателити. Тествахме това първо на земята, а след това и го качихме в космоса", каза Виолета Петрова, ментор на отбор в "Космически предизвикателства".

"Бях в екип, който разработваше част от сателит - системата, отговорна за навигацията и контрола. Внедрено в нашата задача беше да създадем един куб, който се балансира само на едното си ръбче. Бяхме шестима души в екипа от три различни държави и част от нас се занимаваха с техническата част, друга част с дизайна, също с бизнес план и презентация", обясни Лидия Станулова, космически кадет от България.

Програмата "Космически предизвикателства", създадена от сателитната компания Ендуросат, за 14 години става известна в целия свят. За нея вече кандидатстват стотици младежи от далечни страни. И идват в София от Корея, Тайван, Германия, Южна Африка, за да учат за космоса.

"Имаше възхитителни лекции относно космическата икономика. Това е област, която не можеш да научиш в класната стая, а ти трябва професионалист, който да дойде и да ти каже - ето, това научих аз от моя 30-годишен опит. Способността да бъдат привлечени тези хора тук е нещо, което не може да се види често по света", коментира Дърк Слабър, кадет от Република Южна Африка.

Освен практическите упражнения, по време на които се изпълняват проектите, програмата включва и лекции от истински звезди в космическата сфера - тази година те са 37 и дори са повече от кадетите. От ръководители в космически агенции до компании за космически туризъм, топ учени и технолози. Темите са от космически изследвания, астрофизика, орбитална механика, хардуерен дизайн до изкуствен интелект и космическо предприемачество.

"Вярваме, че България трябва да има стойностен космос. Вярваме, че България трябва да има официално амбициозни програми, свързани с космическата инудстрия и вярваме, че следващото поколение инженери, технолози и физици са сред нас и само трябва да им бъде даден шанс", заяви Райчо Райчев, основател и главен изпълнителен директор на "Ендуросат".

През програмата са минали 2000 кадети, които намират успешна реализация не само в България.

"Вярвам, че имаме всички възможни съставки на успешен космически бизнес и ако успеем заедно с общи усилия да повярваме ,че в България е възможно да се създаде конкурентна космическа индустрия, нищо не ни спира, освен нашия начин на мислене", каза още Райчо Райчев.

Кадетите от програмата са готови за следващите космически предизвикателства. И бъдещето е пред тях, а за мечтите им стигат чак до звездите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният ЦСКА загуби и втората си контрола с Арис в Солун
Баскетболният ЦСКА загуби и втората си контрола с Арис в Солун
Преслав Боруков и Илия Груев пред БНТ: Липсваше ни късмет (ВИДЕО)
Преслав Боруков и Илия Груев пред БНТ: Липсваше ни късмет (ВИДЕО)