НОВИНИ

Откриха свръхмодерна лаборатория за космически изследвания във Физическия факултет на СУ

Развитието на космическата индустрия е невъзможно без общите усилия на университетите, държавата и бизнеса

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:53, 31.10.2023
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Свръхмодерна лаборатория за космически изследвания "Проф. Стефан Александров" беше открита във Физическия факултет на Софийския университет. Това е пример за сътрудничество между академичните среди, бизнеса и държавата за инвестиране във възможности за младите хора и поставяне на България на картата на космическата индустрия.

Лабораторията ще повиши интереса към специалността и ще покаже на студентите перспективата за реализация в преживяващия бурен подем космически сектор.

Така изглежда тази учебната зала А410 във Физическия факултет в края на миналия семестър.

Само за три месеца с голяма инвестиция и още по-голям ентусиазъм е напълно преобразена в Лаборатория за космически изследвания с последно поколение оборудване за космически мисии и възможност да се пипа и мисли като в реална среда.

"Магистърската програма по "Аерокосмическо инженерство и комуникации" съществува от 5-6 години, но сега, с тази лаборатория, тя ще получи един допълнителен импулс за развитие, най-вече като се покаже на младите хора, че има перспектива и че нещо, което е на световно ниво, може да се прави и в България", каза проф. д.фз.н Георги Райновски, декан на Физическия факултет.

Обновяването на лабораторията става с подкрепата на една от най-бързо развиващите се компании за производство на наносателити в света. Един бизнес наистина е успешен, когато създава добавена стойност не само за самата компания, но и като инвестира в развитието на кадрите в България, подчерта министърът на икономиката Богдан Богданов.

"Това е стойността, която всеки от нас търси, възможностите, които ние създаваме, така че младите хора да остават тук, нашите сънародници да се връщат в България и не просто да работят над нещо, а да променят индустрията, да променят света, да създават иновации, които издигат държавата ни на едно съвсем друг ниво".

"Това за нас е поредна стъпка в опита да направим възможно създаването на цяла нова икономическа политика, свързана с космоса и създаването на космически сектор в България. космически сектор в България означава да можем да създаваме конкурентни кадри, които да излизат подготвени за космически системи, за космически мисии, космически операции. Означава образование, което да е конкурентно на световното. Означава бизнеси, които да създават перспективи и да гарантират сигурността на държавата ни чрез космически инфраструктури в орбита", каза Райчо Райчев, основател и гл.изп.директор на "ЕндуроСат".

Министерствата на икономиката и на отбраната работят по идеята за програма за изстрелване на съзвездие от сателити.

"Този проект за наблюдение на Земята от Космоса и използване на данните, които могат да бъдат получени по този начин, а именно чрез съзведие от малки спътници, които наблюдават и дават изображения с потенциален интерес от много области - за управление на кризи, за земеделие, за екология, за гранична сигурност и по много други въпроси, включително те представляват интерес и за отбраната", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Изграждането на среда за развитие на космическата индустрия е невъзможно без общите усилия на университетите, държавата и бизнеса, единодушни бяха всички присъстващи. Среда, в която една голяма идея за човечеството да може да се роди в една малка лаборатория, на чиято стена пише "космосът е по-близо, отколкото си мислиш".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради един глас "Не подкрепям никого" село Горно Камарци отива на балотаж
Заради един глас "Не подкрепям никого" село Горно Камарци отива на балотаж
Борислава Христова и Сепси записаха пето поражение в баскетболната Евролига
Борислава Христова и Сепси записаха пето поражение в баскетболната Евролига