НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен посети Подгорица, Белград и Скопие

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:06, 31.10.2023
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Продължава четиридневната обиколка на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Западните Балкани. Днес тя е в Черна гора и Сърбия, след като вчера разговаря с лидерите на Северна Македония и Косово.

След продължил през цялата нощ дебат в парламента, Черна гора най-после успя да сформира кабинет. Така - с правителство съставено рано сутринта, в Подгорица излязоха от политическа безизходица и посрещнаха Урсула фон дер Лайен. След разговори с черногорския президент Яков Милатович и новия премиер Милойко Спаич, председателят на ЕК заяви, че Черна гора е балканската държава, която е най-близо до влизане в ЕС.

"От доста време Черна гора е страната от Западните Балкани, отбелязала най-сериозен напредък по пътя към членство в ЕС. Радвам се, че сте твърдо решени да продължавате в този дух. Сега най-важно за вас е да останете фокусирани върху присъединяването ви. Заедно можем да извървим последните няколко крачки".

По обяд започна визитата ѝ в Сърбия, където се очаква да призове президента Александър Вучич страната му официално да признае Косово. Вчера, след срещите си с косовските лидери, Фон дер Лайен подчерта, че нормализирането на отношенията между Белград и Прищина е ключова стъпка към европейското им бъдеще.

"Това е важна стъпка, която не просто ще отвори път към нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, но и ще позволи те да имат възможност за икономически растеж, а след това и да направят крачка напред по пътя си към ЕС", каза Урсула фон дер Лайен.

Подобряване на отношенията със съседите - това беше призивът на председателя на ЕК към управляващите в Северна Македония. Освен реформи в областта на правосъдието, борба с корупцията и публичната администрация, фон дер Лайен призова Скопие да извърши и необходимите конституционни промени. Изискването на България, за да се съгласи за членството на РСМ в ЕС, е признаване на българите като малцинство и вписването им в конституцията.

Според председателя на ЕК страните от Западните Балкани не бива да изпускат отворилия се в момента прозорец за членство в Съюза и само от тях зависи кога ще получат дата за присъединяване. Следващият домакин от балканската обиколка на Урсула фон дер Лайен е Босна и Херцеговина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският национален отбор по минифутбол е осминафиналист на световното първенство
Българският национален отбор по минифутбол е осминафиналист на световното първенство
България иска домакинство на световното първенство по волейбол за мъже под 17 г.
България иска домакинство на световното първенство по волейбол за мъже под 17 г.