НОВИНИ

Проф. Даниела Дашева пред БНТ: Нашите спортисти са обезпечени

Заместник-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева посочи, че днес ще бъдат обявени новите програми за кандидатстване на спортните федерации

Даниела Дашева
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
14:39, 31.10.2023
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Заместник-министърът на младежта и спорта проф. Даниела Дашева увери, че българските спортисти са обезпечени и че разполагат със необходимите средства за участие на състезания, които да им осигурят квоти за Олимпийските игри в Париж.

„Нашите спортисти са обезпечени. Осигурени са средствата, необходими за тяхната подготовка, за възстановяването им, за участия в международния спортен календар, с които имат възможност да завоюват квоти за Олимпийските игри в Париж догодина“, заяви тя в предаването „Денят започва“ по БНТ.

До момента България има 14 завоювани квоти за най-големия спортен форум в света. Проф. Дашева изрази надежда, че спортистите ни ще достигнат квотите, които България спечели за игрите в Токио, където имахме 42-ма състезатели.

"Днес ще бъдат утвърдени за кандидатстване новите програми за олимпийска подготовка, за спорт за високи постижения и за кадрово осигуряване. Готови са също програмите, отнасящи се за спорта за учащи, за спорта за всички и др.", добави проф. Дашева.

10 милиона лева е ресурсът по програмата за споделено финансиране на спортните проекти. Със самоучастието от 50% той ще достигне 20 милиона.

„Това е една хубава практика, която за първи път се реализира в Министерството на младежта и спорта. Когато самата организация инвестира 50% от необходимата сума, се обвързва по-силно с управлението на спортната инфраструктура, за да може да възстанови инвестираните средства“, категорична бе зам.-министър Дашева.

„Тази година стартираме една нова програма за спорта за всички. По нея ще може да се кандидатства за масови състезания като кросове, ходене, планински бягания. Финансовото подпомагане ще е в размер от 5000 лева до 15 000 лева в зависимост броя на участниците“, съобщи проф. Даниела Дашева.

Цялото интервю можете да гледате във видеото.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Василев: Пожелавам успех на Илиан Илиев
Георги Василев: Пожелавам успех на Илиан Илиев
България е сред водещите страни в използването на Google инструменти във висшето образование
България е сред водещите страни в използването на Google инструменти във висшето образование