НОВИНИ

След поредния случай на паднало дърво: Община Пловдив не смогва да обработва сигналите навреме

bnt avatar logo
от БНТ
12:45, 31.10.2023
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Зачестяват случаите на пловдивчани, осъдили общината, заради паднали дървета, нанесли материални щети. Поредните заканили се да заведат дела са собствениците на автомобилите, които пострадаха в центъра на Пловдив преди седмица.

От отдел "Екология" признават, че служителите им са крайно недостатъчни, за да отработят всички сигнали.

През март голямо дърво се стовари върху Велко Генчев в квартал "Захарна фабрика". Мъжът беше приет в болница с фрактури на крайниците. Няколко месеца по-късно той все още не се е възстановил.

"Краката никога няма да му се върнат, и гърба - страхотни болки. Нощно време не може да се спи. Значи левият крак е нещо уникум тука, където са пироните. Десният крак изобщо не го чувства, а гърбът... не си го чувства изобщо", разказва Марияна Генчева, съпруга на пострадалия.

Семейството вече е спечелило дело срещу община Пловдив, която трябва да плати на пострадалия 30 000 лева обезщетение.

От отдел "Екология" признават, че подобни искове се увеличават, след като и случаите с паднали дървета стават все по-чести.

Според специалистите причините са старата растителност в града от една страна, а от друга липсата на хора, които своевременно да реагират на подадените сигнали и жалби от граждани.

"Около 400 - 500 заповеди се издават на година от един район. За шест района - може сами да направите сметка колко заповеди отиват за изпълнение в "Градини и паркове". Тоест тази бригада днес обикновено окастря или премахва около 4 - 5 дървета", казва Вяра Колева, главен еколог Община Пловдив.

В ОП „Градини и паркове“ на терен работят само 6 бригади. Закупената модерна техника не се използва на 100%, защото няма квалифицирани кадри, които да се занимават с тази дейност срещу заплата от 800 лева.

Така някои сигнали на граждани за съмнителни дървета изчакват с месеци. В този омагьосан кръг попаднаха и живеещите на бул. „6-ти септември“, където преди няколко дни голямо дърво премаза 10 автомобила.

"И да бяхме подали някакво заявление, знаете колко време минава докато дойде някой. Видимо беше че дървото не е в ред. Преди, няма и месец, идваха и рязаха малко по-нататък - така и не го видяха", казва Анета Христова.

От община Пловдив признават, че картотеката на дървесната растителност в града от 2015 г. вече е много остаряла. Належащо е спешното изготвяне на нова с актуални данни за всяко дърво в града.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забраняват излъчването на комуникация между съдиите и VAR
Забраняват излъчването на комуникация между съдиите и VAR
Осем партии и коалиции влизат в общинския съвет в Пловдив
Осем партии и коалиции влизат в общинския съвет в Пловдив