НОВИНИ

100 години дипломатически отношения между България и Турция

Провъзгласяването на Турция за Република беше отбелязано с научна конференция и изложба в Софийския университет

Айше Сали
от Айше Сали
11:52, 31.10.2023
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

100-годишнината от провъзгласяването на Турция за Република беше отбелязано с научна конференция и изложба в Софийския университет. Събитията са посветени на дипломатическите отношения между България и Турция.

Изложбата включва както снимки и подаръци към официални лица от България, така и документи от личния архив на Симеон Сакскобургготски.

Снимка на цар Фердинанд в Истанбул, разписанието на царския влак, който пътува натам, пълномощно за водене на мирни преговори по време на Балканската война, както и символичен ключ на Анкара, който е бил подарен на Тодор Живков, са част от експозицията.

"Тази година се навършва един век от установяване на дипломатически отношения между новообявената Република Турция и Царство България. Оттогава те не са прекъсвали - нито през Втората световна война, нито през Студената война", заяви проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет.

"Днес виждаме България като много повече от съсед и съюзник. В международните отношения е важно как страните четат своята история. Изправени сме пред сериозни предизвикателства в глобален и регионален план, но когато погледнем историята на България и Турция си даваме сметка, че именно в такива моменти те стават по-близки и търсят взаимна подкрепа", допълни Н. Пр. Айлин Секизкьок, посланик на Република Турция.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Представят новия селекционер на националите ни утре
Представят новия селекционер на националите ни утре
7 формации със свои представители в Столичен общински съвет - вижте имената на новите съветници
7 формации със свои представители в Столичен общински съвет - вижте имената на новите съветници