НОВИНИ

ЦИК: Решението за отмяна на машинния вот на 29 октомври е законосъобразно

Борислава Алексова
от Борислава Алексова
11:46, 31.10.2023 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Решението за отмяна на машинния вот на 29 октомври е законосъобразно. Това заявиха членовете на Централната избирателна комисия по време на днешното им заседание.

Георги Баханов посочи, че по-малко от 48 часа преди изборите не е било установено съответствие на устройствата по предвидения за това ред.

От комисията решиха да изпратят писмо до министъра на електронното управление, с което го призовават да уведоми комисията за действията, които ще предприеме за втория тур на вота.

"Не смятам категорично, че ЦИК дължи каквото и да било уведомление на един компетентен орган, предвиден по закон да извърши определена процедура. Министърът на електронното управление при така създалата се ситуация можеше още миналата седмица да подпише това решение, след като всичко е било наред, и да не сме изправени в такава ситуация как да реагира ЦИК, по-малко от 2 дни до изборния ден", каза Красимир Ципов, ЦИК.

"Имаме процедура по удостоверяване на съответствията. Получили сме една процедура, подписана от три институции, три - не само МЕУ, нали схванахте какво говоря? Това не е работа само на МЕУ. И още два има там, а единият на всичкото отгоре от ония тримцата е даже и нещо с някакви си титлички, изпълняващ длъжността, неизпълняващ длъжността", подчерта Ерхан Чаушев, ЦИК.

"Достатъчно основание да се приеме, че не е установено съответствие за нов проект за машинно гласуване по предвидения за това ред и от компетентните органи, което препятства гарантирането на принципите по чл. 3 от Изборния кодекс за прозрачност и сигурност на машинното гласуване. И това с големи букви е подчертано в следващото изречение - затова решението на ЦИК в частта за провеждане на изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври само с хартиени бюлетини се явява законосъобразно", коментира Георги Боханов, ЦИК.

Междувременно министърът на електронното управление Александър Йоловски, съобщи, че започва процедура по удостоверяване на машините за балотажа. От Министерството на електронното управление канят представители на Държавна агенция "Национална сигурност", на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, на неправителствените организации, регистрирани наблюдатели на съответния вид избор, както и на Българската академия на науките да наблюдават всяка стъпка от процеса. Те ще получат достъп до цялата информация по реда, определен от ЦИК.

Вижте прякото включване на Борислава Алексова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7 формации със свои представители в Столичен общински съвет - вижте имената на новите съветници
7 формации със свои представители в Столичен общински съвет - вижте имената на новите съветници
Сухопътни части на Израел напредват в две посоки към град Газа
Сухопътни части на Израел напредват в две посоки към град Газа