НОВИНИ

След атаката на граждански самолет в Махачкала - как отеква войната между Израел и Хамас в Русия?

С експертът по Северен Кавказ Денис Соколов разговаря Николай Кръстев

Николай Кръстев
от Николай Кръстев
16:35, 31.10.2023 (обновена)
Чете се за: 12:12 мин.
По света
Слушай новината

Все повече европейски държави предупреждават, че заради войната в Близкия изток се е засилил антисемитизмът.

Във Франция, от 7 октомври досега са извършени над 700 антисемитски престъпления, около 400 души са арестувани. В Австрия тези прояви са се увеличи с 300%, подобна е тенденцията и в Германия. Във Великобритания са регистрирани около 220 престъпления от омраза към еврейската общност.

Според социологическите проучвания антисемитизмът е много по-голям в Западна, отколкото в Източна Европа. Наблюдатели определят като антисемитски погром случая на летището в Дагестан, който показаха всички световни медии - знаете, там голяма тълпа мъже нападна самолет от Израел.

Какво е значението на този случай за Русия и как отеква там войната между Израел и Хамас? Николай Кръстев разговаря с Денис Соклов, експерт по Сверен Кавказ и координатор на опозиционната организация "Граждански съвет", който в момента живее в изгнание в Полша.

- Защо се стина до тази ситуация, в която дагестански мюсюлмани излязоха на летището в Махачкала, за да търсят евреи на борда на самолета от Тел Авив и да ги свалят от него?

- За това има няколко фактора - заради достатъчно напрегнатата обстановка сред рускоезичните мюсюлмани, заради събитията в Израел и сектора Газа. За мюсюлманите част от тяхната идентичност е свързана с Израел и Палестина. Става дума не за всички мюсюлмани, които са рускоезични, а за тези, за които говорим. От самото начало на случилото се Газа на 7 октомври лидерите на общественото мнение сред тази общност са шейхове и мюсюлманските проповедници много остро отначало подкрепиха действията на Хамас и после подкрепиха Палестина и застанаха зад нея в този сблъсък. И фактически това е общото мнение - мейнстрийма сред рускоезичните мюсюлмани и по-специално дагестанците, по-специално за тяхната сериозна подкрепа за Палестина и осъждането на действията на Израел.

Фактически много от тях се отнасяха със снизходителност към атаката на Хамас. Това представлява техният черно-бял свят, казвайки че през този въпрос те се чувстват дискриминирани, както в Русия, така и в света. Това може да се обясни с напрегнатата ситуация не само от новините, но и също така и от мюсюлманските духовници и лидерите на мнение в тяхната общност.

Второ, самите руски власти, започвайки от Владимир Путин, не осъдиха атаката на Хамас и говориха за преднамереното избиване на жени, деца и възрастни хора в сектора Газа и така де факто руските власти застанаха на страната на терористите в тази ситуация, подкрепяйки Палестина. Освен думите, имаше и действия в тази посока и делегация от Хамас беше на посещение в Москва. Т.е - Москва показа на своите граждани на коя страна трябва да бъдат - това не е просто протест срещу Израел, а разрешен протест срещу Израел и по принцип срещу евреите.

И третата причина, която не е без значение - мобилизацията на ресурсите, които дадоха канали в Телеграм в Дагестан - “Ултра Дагестан“ през които премина практическа цялата организация на нападението над летището и самолета. През него се наблюдаваше движението на този полет от Тел Авив към Махачкала.

Това са трите основни фактора, за да се разбере станалото. Същият този канал беше много активен и срещу протестите против мобилизацията в Русия. Това, като цяло, беше опозиционен канал в Телеграм, но в тази ситуация той действа в унисон с интересите на Кремъл.

- Как господин Соколов трябва да разбираме посещението на делегацията на Хамас в Москва? Какво това трябва ни показва?

- Не знам какво трябва да ни казва, но факт е, че има посещение на Хамас в Москва и това означава, че има отношения между тях. Знаем, че Москва е имала някакво участие в атаката на Хамас - пряко или косвено, но такова е имала. Това, което виждаме, е че Москва достатъчно интензивно се опитва да се възползва от тази ситуация, за да отвлече вниманието на световната общност от ставащото в Украйна и да размести картите там и да стане още по -объркана ситуацията, отколкото досега.

- Заставайки на страната на един от центровете в Исляма - Шиизма, Москва в противопоставянето си със Сунизма какво това трябва това да ни говори в тази обстановка?

- Мисля, че в тази ситуация противостоенето между шиити и сунити няма значение. Тази история остава зад скобите на това събитие, за което с Вас говорим. Но това ще се прояви, обаче, по късно.

- Да, но Русия стои на страната на Иран, ако не се лъжа нали?

- Русия е на страната на Иран, на Башар Асад и това е точно така. Но Русия се опитва да поддържа отношения и с Турция, която е сунитска държава.

- Как тя балансира между двете направления, между шиитите и сунитите и техния спор?

- Мисля, че говорим за политика, а когато става дума за политика, съюзите са въпрос на ситуация и са въпрос на интереси. В дадения случай интересите на Русия съвпадат с интересите на Иран и Сирия, а в друг от случаите с тези на Турция. Тя, в дадения случай има по-уравновесена позиция.

- В последно време виждаме, че Рамзан Кадиров става лидер не само на кавказките, но и на руските мюсюлмани. Това може ли да доведе до радикализация в тази общност в контекста на ставащото в Газа?

- Рамзан Кадиров се опитваше да бъде лидер на всички мюсюлмани в Русия, но той не успя да стане лидер на всички мюсюлмани дори в Чечения. Но той представлява едно определено течение в Исляма и това е кадеристкия тарикат, които са последователи на култа Хаджи и в този смисъл той е един от видимите политически лидери в това направление. Не всички последователи на този тарикат, са привърженици на Рамзан Кадиров .От организационна гледна точка Кадиров е много влиятелен мюсюлманин, както в икономически, така и в политически план в Руската федерация и затова той е техен лобист и взема на своя страна тази позиция.

- Включването на кавказките мюсюлмани в рамките на руското нахлуване в Украйна, как трябва да го оценяваме - като религиозен или политически акт?

Може условно да се определят две групи мюсюлмани, които воюват на страната на Кремъл: това са войници по договор от Северен Кавказ, Дагестан, Ингушетия, в по-малка степен Карачаево-Черкесия, в по-голяма Кабардино-Балкария и донякъде Адигея, осетински войници, но там са не само мюсюлмани … Ситуацията тук е такава, че преди пълномащабното нахлуване много кавказци, етнически мюсюлмани вече служеха по договор в руската армия. И в качеството си на войници по договор те станаха едни от първите участници на това нападение на Украйна. Тяхното участие беше масово и затова тяхната роля беше твърде забележима в това нахлуване. Втората група, както абсолютно правилно отбелязахте преди малко, това са войниците на Кадиров, така наречените „Кадировци“. Това са на първо място чеченците от подразделението „Ахмат“ и други чеченски поделения.На второ място това са не само чеченци, но и всякакви други наемници, преминали през центъра за подготовка на частите със специално предназначение в Гудермес, и не само кавказци. В този смисъл в самото начало вече имаше достатъчно много мобилизирани, които все още участват във войната против Украйна на страната на Кремъл. Това е нещо подобно на формированието Вагнер, дори може да се каже, по-самостоятелно. Подразделенията, имам предвид „Ахмат“ са нещо средно между държавните въоръжени сили или войската на Росгвардия, те така или иначе са военнослужещи, и частната армия на Рамзан Кадиров, която се финансира от тези пари, които сама му дава Москва. В самото начало се правеха опити да се предаде известна религиозна насоченост на това движение „Джихад за Украйна“, някои мюфтии се опитваха да го направят, но всичко това се оказа доста плитко, не можа да проникне сред мюсюлманите, те не го приеха. Джихада срещу Украйна, опита тази война да бъде организирана като война на мюсюлманите срещу неверниците, срещу „не правите“ се провали. И до днес Москва се опитва да постигне това с други участници. Това е що се отнася до участието на кавказците във войната срещу Украйна на страната на Кремъл.

-Има ли кавказки мюсюлмани, които се сражават на страната на украинските сили срещу руснаците?

Да, разбира се, още през 2014 година батальонът на шейх Мансур и Джухар Дудаев. Това са два малки батальона, но те взеха активно участие във войната в Донбас срещу руските завоеватели и срещу опълчението на сепаратистите в Донбас, Донецк и Луганск през 14 и 15-та година и от самото начало на пълномащабното нахлуване. Кавказците, а именно тези чеченски подразделения, впоследствие се появиха още няколко чеченски подразделения; дагестанците също масово се присъединиха към въоръжената съпротива срещу нахлуването, като започнем с отбраната на Киев, в която взеха участие.

- В един от телеграм каналите видяхме, как руснаци помагаха, и даваха наставления на Хамас как да провеждат военните действия. Доколко Русия е включена в атаката на Газа?

Не мога да определя в проценти. Все пак основната подготовката ставаше в иранската база Ксир. За основния контингент бойци. Възможно е по-скоро руснаците да са взимали участие в подготовката на оператори на дронове, в планирането на операцията и вероятно в дипломатическото прикриване, и във финансирането.

-Благодаря Ви!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 70 000 къса цигари бяха заловени на „Дунав мост 2“
Над 70 000 къса цигари бяха заловени на „Дунав мост 2“
След ремонт откриха паметника на Христо Ботев в Молдова (Снимки)
След ремонт откриха паметника на Христо Ботев в Молдова (Снимки)