НОВИНИ

Демонстранти атакуваха летище в Дагестан

Москва видя "външна намеса" в антисемитските прояви в Махачкала

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:06, 30.10.2023
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Израел призова Русия да защити "всички негови граждани и всички евреи", след като разярена тълпа посрещна с антисемитски лозунги и палестински знамена полет от Тел Авив в Дагестан. Републиката с предимно мюсюлманско население е част от Руската федерация.

Редът на летището в Махачкала е бил възстановен след намеса на силите за сигурност. Има 60 арестувани и поне 20 ранени, включително полицаи. Москва заяви, че безредиците са резултат от "външна намеса" и обвини пряко Киев. Украйна отрече роля в инцидента.

Стотици агресивни пропалестински демонстранти са щурмували летището в Махачкала, за да търсят пристигащи с полет от Тел Авив и разпитвали персонала "къде са евреите." Демонстранти дори спирали коли пред летището и искали документи за самоличност. По-рано местен Телеграм-канал е призовал жителитe на Дагестан да посрещнат "неканените гости". Постът не споменава думата "евреи", но определя пътниците от самолета като "нечисти". Посланието посочвало, че пристигащите трябва да се посрещнат пред летището преди да са се разпръснали из града.

"В осъществяването на поредната деструктивна акция, непосредствена и ключова роля беше отредена на престъпния Киевски режим, който на свой ред е действал с ръцете на установилите се там отявлени русофоби", коментира Мария Захарова - говорител на МВнР на Русия.

Мюфтията на Дагестан призова към максимално търпение и спокойствие.

"Относно последните действия - искрено казвам, че грешите. По този начин въпросът не може да се реши", каза Шейх Ахмад Афанди - мюфтия на Дагестан.

Летището в Махачкала поднови работа, но полетите от Израел към Северен Кавказ временно ще бъдат пренасочвани към други градове.

Председателят на Руската федерация на еврейските общини равин Александър Борода призова за откриване и най-строги наказания за организаторите и участниците в последните антисемитски прояви. Относно събитията в Дагестан Вашингтон посочи, че антисемитизмът не може да бъде оправдан с нищо.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови размествания в резултатите от изборите за районен кмет на София при 99,18% обработени протоколи
Нови размествания в резултатите от изборите за районен кмет на София при 99,18% обработени протоколи
Ямбол привлече американски гард за заместник на литовец
Ямбол привлече американски гард за заместник на литовец