НОВИНИ

Илияна Йотова разговаря с президента на Молдова Мая Санду

Вицепрезидентът благодари на молдовската държава за грижата и подкрепата за запазването на българския език, култура и традиции

bnt avatar logo
от БНТ
15:48, 31.10.2023
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна Йотова получи гаранции при срещите си с молдовските власти в Кишинев, че при административно-териториалната реформа ще бъде запазена компактността на Тараклийския район. Близо 70% от населението в този район са с българска етническа принадлежност. Запазването на целостта на района гарантира и съхранението на българския език и възможностите за изучаването му, както и икономическото развитие на областта. Българската общност в Молдова има над 200-годишнина история.

Вицепрезидентът разговаря с президента Мая Санду, председателя на молдовския парламент Игор Гросу и министър-председателя на Молдова Дорин Речан, както и с представители на Делегацията на Молдова в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Йотова благодари на молдовската държава за грижата и подкрепата за българската общност за запазването на българския език, култура и традиции и получи уверения, че ще продължи устойчивата политика за спазване правата на етническите общности, която е сред основните критерии за членство в Европейския съюз.

Тема на разговорите на вицепрезидента бяха и преговорите за превръщането на Тараклийския държавен университет във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев“ с цел да се заздрави висшето учебно заведение, да привлича с различни специалности повече студенти, не само от Тараклия, но и от цяла Молдова, а и от Украйна. Тече подготовка от молдовската държава на съответните документи за двустранно споразумение.

На срещите на Илияна Йотова с представителите на молдовската държава беше изтъкната динамиката в последните години в двустранните отношения, включително на най-високо политическо ниво. Обсъдени бяха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на икономиката, търговията, енергетиката, туризма, културата и образованието. Вицепрезидентът увери в желанието на българското правителство междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество ще заработи през февруари 2024 г. Проф. Николай Овчаров, който е част от делегацията на вицепрезидента, представи възможностите за културен туризъм в България.

Илияна Йотова поздрави Молдова за получаването през 2022 г. на статут на страна-кандидат за членство в ЕС. Молдовските власти благодариха за подкрепата на България по пътя на европейската интеграция на страната.

Снимки: БТА

Вицепрезидентът е на посещение в Молдова, където заедно с българската общност чества Деня на бесарабските българи – 29 октомври, и Деня на народните будители – 1 ноември. В ръководената от Йотова делегация е инж. Младен Станев, председател на Асоциацията на българите в чужбина. Утре заедно с президента на Молдова Мая Санду вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде в град Тараклия, където ще открият Младежки културен център „Васил Левски“ и паметник на Апостола на българската свобода.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Агенцията по вписванията ще създаде Регистър на лицата, лишени от управленски права
Агенцията по вписванията ще създаде Регистър на лицата, лишени от управленски права
Близки на стрелеца от Мейн подали сигнали за психическото му състояние преди месеци
Близки на стрелеца от Мейн подали сигнали за психическото му състояние преди месеци