НОВИНИ

"Дай да зачертаем за моята партия" и "Кой ще го слуша това" - още нарушения на СИК, заснети от камерите

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:19, 31.10.2023
5347
Чете се за: 04:45 мин.
Политика
Слушай новината

Още от това какво се случва зад вратите на секционните избирателни комисии след края на изборния ден. Тогава, когато започва броенето и попълването на протоколите. Губят се гласове за определен кандидат, за други кандидати се дописват преференции. Невалидни бюлетини се приемат за валидни - и обратното.

Първо към София. 120 гласа за един от основните кандидати изчезнаха от протокола на комисия. Видеозаснемането обаче улавя тяхното броене. И поставя съмнение върху работата на комисиите.

Включените камери в секциите очевидно не смущават комисиите, а и както казаха в една - "кой ще го слуша това." Като се заслуша човек обаче, открива безброй разминавания. Действително един от кандидатите в София е със 120 гласа по-малко в протокол, попълнен без да се спазят правилата - с оставени непопълнени полета, които в общинската комисия се превръщат в нули.

Но това е само началото: във Видин членове на комисия се разбират дали да превърнат недействителни бюлетини за съветници в редовни. А член на комисия предлага всеки от другите да зачеркне за "неговата партия", че "да не ги хвърлят невалидни".

Секция в центъра на София след края на изборния ден.

"Ехееее! Трайчо ли е? Не, Васил Терзиев, нали за общината."

Дотук добре. Но в протокола тези гласове за този кандидат ги няма. Нещо повече - срещу част от кандидатите не са попълнени нито с цифри, нито с думи техните резултати.

"При въвеждането в общинската избирателна комисия в информационния център срещу данните на кандидати, при които няма никакви цифри от сканирания протокол са поставени цифри - нула. В този случай това означава, че както секционната избирателна комисия не е отчела коректно резултатите за всички кандидати, така и ОИК не е упражнила контрол. И няма случаи, при които при несъответствие, при пропуски в протоколите да се проверява съдържанието на чувалите с бюлетините", каза Ваня Нушева - изборен експерт, Прозрачност без граници.

"Камерата снима от точните три часа. Те и без това няма да ни слушат. "

Оказва се обаче, че хората гледат дали вотът им е отчетен.

"Получихме сигнал от гражданин, който е гласувал - той и членове на неговото семейство и след като са проверили в сканираните протоколи на сайта на ЦИК са открили, че поне вместо три гласа за избрания кандидат са отбелязани нула гласа", каза Ваня Нушева - изборен експерт, Прозрачност без граници.

Гласове изчезват в София за ПП-ДБ, във Видин - за ГЕРБ.

"На ГЕРБ ги броя 53 обаче, а не 52. Добре остави ги, тия така си ги оставяме, никаква поправка на ГЕРБ.

Във видинския квартал "Нов път" - член на комисия има решение как да се справи с недействителните бюлетини.

"107 е мойта, да си направя пак партията, ако има и при вас така - да го зачертаеме, да не ги хвърлиме всичките невалидни, защото няма смисъл да са толкова невалидните."

Записът прекъсва и не чуваме решението - избира ли си комисията преференция. Но виждаме в протокола: 16 недействителни гласа, поправени на 41.

Автори: Милена Кирова, Альоша Шаламанов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Пакост или лакомство" за Хелоуин
"Пакост или лакомство" за Хелоуин
Треньорът на Литекс Ален Тупаич: Историческа победа за нас
Треньорът на Литекс Ален Тупаич: Историческа победа за нас