НОВИНИ

Министерството на е-управлението пред БНТ: Удостоверяването на машините започна в 20 часа

Процесът ще бъде излъчван на живо, на място ще присъстват представители на ДАНС

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:51, 31.10.2023 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

В 20:00 часа тази вечер започна работата на екипите на Министерството на електронното управление (МЕУ) по удостоверяване на съответствието на машините за втория тур на местните избори, съобщиха от ведомството първо за БНТ.

Ще можем ли да гласуваме с машини след решението на съда - вижте в репортажа

Очаква се устройствата да работят в непрекъснат режим, а цялостният процес ще протича под наблюдението на експерти от Държавна агенция "Национална сигурност", определени след покана на МЕУ. Процесът ще може да се наблюдава на живо чрез видеоизлъчване.

МЕУ ще осигури възможност на всички граждани да наблюдават процеса в реално време на място. Излъчването ще бъде достъпно от 9 часа на утрешния ден в зала "Партер" в сградата на министерството, вход от ул. "Дякон Игнатий“ 13.

По-рано днес министърът на електронното управление, председателят на Българския институт по метрология и председателят на УС на Българския институт по стандартизация утвърдиха и изпратиха на Централната избирателна комисия (ЦИК) методика за удостоверяване на съответствието на машините за гласуване, съобразена с решението на Върховия административен съд.

В рамките на днешния ден МЕУ, БИМ и БИС съвместно определиха екипите си за работа. Проведен бе инструктаж за правилата за удостоверяване и достъп до залата, която е оборудвана с камери и система за контрол на достъпа и където се извършва процесът по удостоверяване.

Трите институции обмениха кореспонденция с ЦИК относно получените до момента информационни активи за използването им в процеса по удостоверяване.

Министерството утвърди и вътрешни правила за реда и условията за съхранение, достъп и работа с техническите средства за машинно гласуване, както и всички необходими за стартирането на процеса документи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на Литекс Ален Тупаич: Историческа победа за нас
Треньорът на Литекс Ален Тупаич: Историческа победа за нас
Състезателите на „Рамус София къп“ с електронна екипировка като на Олимпийските игри в Токио
Състезателите на „Рамус София къп“ с електронна екипировка като на Олимпийските игри в Токио