НОВИНИ

Международната космическа станция на 25 години - какво предстои?

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
21:02, 23.12.2023 (обновена)
Чете се за: 11:37 мин.
По света
Слушай новината

Седмина астронавти и космонавти се готвят да посрещнат новата година на около 400 км над Земята на борда на Международната космическа станция. Тя навърши 25 години в началото на декември. Но какво я очаква, докога ще функционира и какви космически станции ще има след нея?

Три, две, едно ...излитане. Ракетата на "Спейс Екс" се отделя от стартовата площадка на космически център Кенеди във Флорида. "Заедно разширяваме обсега на възможностите в ниска околоземна орбита"- обявява дикторът на НАСА за гледащите на живо.

На борда са бивша астронавтка на НАСА като командир на полета и трима пътници, платили билет до космоса. Това е втората мисия с изцяло частен екипаж до Международната космическа станция. Организирана е от "Аксиом спейс".

И ако не сте чували това име, време е да го запомните. Основаната през 2016 г. компания със седалище в Хюстън има амбициите да играе водеща роля в бъдещето на ниската околоземна орбита. А там предстоят вълнуващи промени. "Аксиом спейс" записа името си в историята през април 2022, когато изпрати първите пътници с билети до МКС.

Но мечтите ѝ стигат много по-далеч. Да построи първата частна космическа станция. Звучи революционно, но всъщност е част от еволюцията на космическия сектор през последните години.

"В момента се извършва преход между МКС и космически станции, управлявани от частни компании. И космическите станции вече няма да извършват само тези дейности и задачи, които космическите агенции и правителствата искат, а също и много други неща – може да е мода, космически туризъм, изкуства", обясни Антонио Фортунато.

Антонио Фортунато работи в Центъра за обучение на астронавти на Европейската космическа агенция в Кьолн и ръководи EUROCOM, тоест отговаря за директната комуникация с Международната космическа станция. Но колко ще е дълъг животът на станцията?

"Има план, който НАСА оповести публично и според него, МКС ще се поддържа до 2030 г. и през 2030 г. ще бъде свалена от орбита и ще започнат да работят космически станции, които са собственост или са поддържани от частни компании. Те ще заменят МКС като терен за наука и за изследвания, където могат да се извършват мисии на астронавти. Така че частният и общественият сектор могат да работят заедно по съвместни проекти. Като всяко нещо, свързано с иновациите и с предизвикателствата на космоса, 2030 година е зададена като цел, може да е малко по – късно, но ние сме в период на преход и той ще бъде завършен скоро."

25 години по-рано. На 20 ноември 1998 г. руската ракета "Протон" е изстреляна от космодрума "Байконур". Тя извежда в орбита руския научен и комуникационен модул "Заря". На 7 декември "Заря" е скачен с американския модул "Юнити". Това е началото на Международната космическа станция. НАСА отбеляза годишнината с разговор със седмината, които в момента са на борда - представители на Съединените щати, Дания, Япония и Русия.

На около 400 км над Земята, видима нощем при ясно небе, станцията е постоянно обитавана вече 23 години. Съвместен проект на космическите агенции на Съединените щати, Русия, Европа, Япония и Канада. Разходите за нея надвишават 100 милиарда долара. За четвърт век на борда ѝ са извършени 3000 научни експерименти и изследвания. Сега е с размерите на футболно игрище, има шест спални, две бани, фитнес и любимия на обитателите ѝ панорамен прозорец с най-удивителната гледка към Земята.

"На МКС не са се случвали големи инциденти, защото много добре сме научили уроците от живота на предишните космически станции. На един космически апарат може да има три вида извънредни ситуации – пожар, т.нар. токсична атмосфера, когато въздухът се пълни с пушек, което обикновено е свързано с пожар, така че тази ситуация не възниква сама или ако микрометеорит удари модул на станцията и тогава въздухът започне да излиза навън или бърза декомпресация. На МКС никога не се е случвала подобна ситуация, но на Земята екипите тренират непрекъснато, за да са готови. Протоколите ни са в зависимост от вида на извънредната ситуация, но са направени така, че да гарантират сигурността на екипажа във възможно най-висока степен. Безопасността на екипажа винаги е на първо място, след това е целостта на космическия апарат и чак на последно място е успехът на мисията", обясин Антонио Фортунато.

Станцията работи по Гринуичко време. Прави по 16 обиколки на Земята за едно наше денонощие. Наскоро получиха и последната си пратка от Земята за годината. Руският товарен кораб "Прогрес МС-25" достави близо три тона товари - гориво, вода, научно оборудване, както и мандарини, портокали и ключодържатели с дракони - те са част от подаръците за екипажа, изпратени от семействата им.

И докато на борда ѝ работят в своя ритъм, в Калифорния четирима души се готвят да се присъединят към тях. За компанията "Аксиом спейс" тече предстартовото броене за третата комерсиална мисия до МКС. Планирана е за 9 януари 2024 година. Сред тях е първият турски астронавт Алпер Гезеравджъ, избран сред 36 000 кандидати и астронавтът на ЕКА Маркус Ванд от Швеция.

Представят Маркус като "Яздещия дракон" заради името на капсулата Дракон, с която ще лети екипажът. "Вътрешността на капсулата мирише на нова кола." - споделя шведът. Привикнал с миризмата на пилотска кабина на изтребител, Маркус Ванд сменя попрището миналия ноември, когато става част от най-новото поколение астронавти на ЕКА.

"При последния подбор на астронавти, имахме около 23 000 кандидати, накрая избрахме петима. На финала с кандидатите провежда интервю генералния директор на ЕКА, до него достигат хора, които притежават качествата да бъдат астронавти, те имат подходяща биография, психологически профил. Но решаващото на финала е как реагират, как отговарят на въпросите на висшия мениджмънт и така идва решението", каза Антонио Фортунато.

Как се избират астронавтите и какви качества трябва да притежават?

"Нямаме нужда от невероятно способен специалист в една област. Нуждаем се от личност с опит и с диплома за някоя от дисциплините, важни за космоса – математика, инженерни науки, биология, физика. Но най-важното е да имаш способност да вземаш решения с реални последици, дори за безопасността и да си личност с многостранни интереси и дадености".

От 10 години Антонио Фортунато участва всяко лято в програмата за обучение на младежи от цял свят, наречена "Космически предизвикателства" на българската компания "Ендуросат".

"За младите хора е много полезно да видят какво представлява космическия сектор, да се докоснат до хора, които са в него денонощно, много е важно да работят по проект, да се изправят пред предизвикателство, пред нещо, което е много трудно да бъде постигнато и да работят заедно като един екип. Това е от голямо значение за истинската работа – в космически агенции, в индустрията и в частните компании. И в крайна сметка, ето така се става велик астронавт".

А възможностите за тях са космически. "Аксиом Спейс" ще построи първия произведен от частна компания модул за МКС по силата на договор с НАСА, който подписа през 2020 година. Планът е той да се скачи със станцията през 2026 година, и в следващите две години да бъдат изпратени още два модула. Те трябва да се отделят преди МКС да спре работа. И така ще се появи първата частна комерсиална орбитална станция. ЕКА разработва плановете си в синхрон с прогнозите за развитие.

25 години след създаването си, МКС все още е отличен пример за сътрудничество в Космоса. Но вече не е самотен обитаем пост на човечеството. Китайската космическа станция "Небесен дворец" също е дом на постоянно сменящи се екипажи. Преди дни беше извършена и първата космическа разходка на китайски астронавт. Перспективите са ниската околоземната орбита да се превърне във все по-притегателно място - за наука, за бизнес, за развлечения. В космическия сектор частните предприемачи налагат по-бързо темпо, предлагат по-евтини и по-прости решения, развиват комерсиални проекти и продават все повече билети на космическите туристи.

Така в следващите години все повече хора ще могат да се насладят на тази ...извънземна гледка.

Вижте още във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как плавно да преминем към пълноценно хранене след коледните пости?
Как плавно да преминем към пълноценно хранене след коледните пости?
Берое показа по-силен харектер и се наложи над Шумен
Берое показа по-силен харектер и се наложи над Шумен