НОВИНИ

По Коледа има и щастливи прасета

Фръциела е едно от прасенцата, които ще стоят край празничната трапеза, а не на нея

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:38, 23.12.2023
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Коледните празници са свързани с мили емоции, подаръци и с празнична маса, около която се събира семейството. Традиционният продукт за трапезата е свинското. Този репортаж обаче не е за цената на месото. Главните герои в него са щастливи прасета, които няма защо да се притесняват, че ще станат част от празничното меню.

Тя идва, когато я повикаш по име, върти щастливо опашка, когато хапва и обожава галенето по коремчето. Да, става дума за прасе. Любвеобилната Фръциела.

Пухкавата дама от виетнамска порода е на около година и половина. Тежи около 50 килограма и е част от семейството на Невена и Мариян Георгиеви от Леденик. Съжителства мирно с другите домашни животни, любопитно посреща гости и винаги е готова да получи лакомство.

"Интересното е, че тя е родена на моята дата, ние сме астрални близначки с нея. Другото интересно е, че всъщност те са много бързи, развиват много сериозна скорост и стига да има добра мотивация в случая - храна винаги е при нас, около гостите, всички и се радват, гушкат я", каза Невена Георгиева.

"Тя е изключително мила към хора, непридирчива към храна и досега сме нямали никакви здравословни проблеми. Лично за нас тя е член от семейството вече се е превърнала. Дава ни радост, щастие", посочи Мариян Георгиев.

И ако в Съединените щати помилват пуйки за Деня на благодарността, у нас малцина знаят колко дълго живеят прасетата, защото малко семейства ги отглеждат като домашни любимци.

"Около 30 години. Въпросът, който ми задават често мои приятели - "Ами тя как, още ли е жива, не сте ли я заколили, Коледа приближава, празници идват". Викам: "Не, не, не сме", споделя Невена Георгиева.

Спокойни по Коледа могат да бъдат и прасенцата, отглеждани в зоологическите градини. В Бургас симпатичните четириноги са на особена почит и дори празнуват с богато меню от плодове и зеленчуци.

"При нас няма значение прасенцата преди Коледа ли са или след Коледа, те винаги са наши любимци, изключително щастливи, чакат с нетърпение малко да се оправи времето и да ги пуснем в голямото заграждение, където децата ще влизат при тях, ще си играят, ще ги хранят. Определено всички се радват и си мислят, че това е като кученце", каза Кръстьо Дъбов - собственик на Зоопарк - Бургас.

Според изследвания прасетата са изключително интелигентни, любопитни и проницателни животни, които сънуват като хората и могат да помнят случки за период от цели седем години. А четириногите герои в този репортаж със сигурност ще запомнят и тази, и следващите Коледи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое показа по-силен харектер и се наложи над Шумен
Берое показа по-силен харектер и се наложи над Шумен
Борнемут победи 10 от Нотингам Форест, Доминик Соланке блести с хеттрик
Борнемут победи 10 от Нотингам Форест, Доминик Соланке блести с хеттрик