НОВИНИ

Оставиха в ареста Колин Колев, един от обвиняемите за най-големия инкасо обир у нас

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:36, 23.12.2023 (обновена)
Чете се за: 05:32 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Колин Колев остава в ареста по обвинение за участие в обира на инкасо автомобил на паркинг на столичен мол миналата година. Откраднатата сума надхвърля 5 милиона лева.

Колев е един от тримата обвиняеми по делото. Другите двама обвиняеми са Иван Ценков - Турчина, който е обявен за издирване и Михаил Павлов, известен още като Мишо Коня. Той в момента е в затвора, където излежава присъда за друг обир. Разследващите стигат до тях благодарение на показанията на анонимен свидетел и записи от камери, които са проследили движението на автомобилите, с които е извършено престъплението.

В съдебната зала стана ясно, че извършителите на обира на над 5 милиона лева от инкасов автомобил в паркинга на столичен мол са петима. Обвиняемите обаче на този етап са само трима. Иван Ценков - Турчина, който все още се издирва, Михаил Павлов, известен още като Мишо Коня и Колин Колев, който днес съдът остави в ареста. Какво се случва обаче с другите двама извършители на този обир. Известни ли са те на разследващите, прокуратурата не пожела да каже.

БНТ: Какво се случва с другите двама извършители, защото и според Вас, те са петима, а не трима?

Марина Ненкова, прокурор в Софийската градска прокуратура: За повече информация моля да се обърнете към пресцентъра на Софийска градска прокуратура. Благодаря ви.

Стана ясно обаче, че обирът, при който на 15 ноември миналата година от инкасов автомобил бяха откраднати над 5 милиона лева е бил подготвян дълго време. Анонимен свидетел е разказал пред разследващите, как оставения днес в ареста Колин Колев още през януари 2022 г. го поканил да участва в престъплението. Именно този свидетел е разказал как обвиняемите са подготвили грабежа. Колев осигурил оръжието, намерили два мощни джипа и крадени украински регистрационни номера за колите и подготвили внимателно маршрута на придвижване и коли, с които да се оттеглят безпрепятствено.

Така разследващите успели чрез записи от охранителни камери да проследят движението на двата автомобила, с които е извършен обирът, както и на двете коли, с които обвиняемите са се оттеглили след като са прибрали парите. Установили още, ме обирът е трябвало да бъде извършен на 14 ноември 2022 г. сутринта. На камерите се виждало как по точно определен маршрут двата мощни джипа пристигнали в подземния паркинг на мола и заели позиции, но инкасовият автомобил не пристигнал.

В ранните часове на следващия ден преминали по същия маршрут и отново влезли в паркинга. Изчакали пристигането на инкасото и атакували в момента, когато двамата охранители отворили вратата. След това се оттеглили към паркинг на болница, където сменили джиповете със значително по-нисък клас коли и с тях продължили към столичния квартал Овча купел. Съдът прие, че на този етап има достатъчно доказателства, за да се предположи, че Колин Колев е участвал както в подготовката, така и в извършването на въоръжения обир.

"Уважи искането на Софийска градска прокуратура за взимане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" и взе такава спрямо обвиняемия Колев. На този етап друго изявление няма да правя, тъй като наказателното производство продължава и предстоят действия по разследването", каза Марина Ненкова, прокурор в Софийската градска прокуратура.

БНТ: Предполагаме, че ще обжалвате решението? За авторство не чухме има ли данни?

Иван Станков, адвокат на Колин Колев: Весели празници.

Пред анонимния свидетел Колин Колев разказал още как точно е извършен обирът и как след това са разделени парите между участниците. Съдът прие, че показанията му се подкрепят от събрани други доказателства. Другият обвиняем за обира - Михаил Павлов, известен още като Мишо Коня, вече е в затвора, където излежава присъда за друг обир.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктор Осимен удължи договора си с Наполи до 2026-а година
Виктор Осимен удължи договора си с Наполи до 2026-а година
Левски спечели турнира "Звезди на бъдещето" при момичетата, италиански триумф в надпреварата при момчетата
Левски спечели турнира "Звезди на бъдещето" при момичетата, италиански триумф в надпреварата при момчетата