НОВИНИ

Все още се изясняват мотивите на стрелеца от Прага

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:32, 23.12.2023
Чете се за: 04:27 мин.
По света
Слушай новината

Чехия е в траур за жертвите на масовото убийство в Карловия университет в Прага. 14 души бяха простреляни смъртоносно в четвъртък от студент, който откри огън във Факултета по изкуства. Ранените са 25, включително 13 в тежко състояние. Нападението е сред най-смъртоносните, извършени от сам човек в Европа от началото на века.

По обяд Чехия потъна в минута мълчание, националният флаг пред обществените сгради беше спуснат наполовина. Много предколедни мероприятия бяха отменени, а обществената телевизия излъчи специална програма, посветена на националната трагедия.

Президентът Петър Павел посети траурна служба в храма "Свети Вит" - една от многото в цяла Чехия. Нараства морето от запалени свещи и цветя на лобното място на жертвите на площад Ян Палах в центъра на Прага. Роднини, приятели и колеги на загиналите студенти и преподаватели споделят съболезнователни послания в социалните мрежи.

"Трябва да мислим за жертвите и как да предотвратим такива трагедии. Това зависи от всеки от нас, не само от политиците или от охраната на университетите. Става дума и за отговорността на медиите и как отглеждаме нашите деца и внуци. Днес, когато Чехия е в черно по Коледа, нека почерпим вдъхновение и да намерим сила за бъдещето", каза Милош Вистрчил - председател на Сената на Чехия.

Чешкият премиер заяви, че страната е шокирана от ужасяващия акт. Трудно е да се намерят думи за осъждане на стореното и за болката и тъгата на нашето общество, се казва в изявление на Петър Фиала.

"Чувствам се напълно различно, защото уча в този факултет. Прекарах целия ден в сградата, където се случи всичко. Ще ми бъде трудно да се върна там след Коледа и Нова година", каза Беата - жителка на Прага.

Полицията съобщи, че 24-годишният извършител е бил законен притежател на цял арсенал. Той убил собствения си баща в къща край Прага преди да тръгне към центъра на града в четвъртък.

Балистичният анализ свързва оръжие, открито в дома на стрелеца и с убийството на млад мъж и неговата дъщеря на едва два месеца. Те са били открити мъртви в гора край Прага на 15 декември. Полицията призна, че е издирвала виновника за първите убийства, но не е стигнала до него навреме.

"Имах проблем с принтирането и чух бъркотия горе. Ако нямаше проблем с принтера щях да се изправя пред случващото се. Доста е плашещо да мисля за това сега", коментира Ван Инги - студентка от Китай.

Преди трагедията в университета стрелецът е изпратил самоубийствено текстово съобщение до свой приятел, който известил властите. Полицията е потърсила опасния мъж на лекция от програмата му, но той се оказал на друго място. От първите съобщения за стрелба до смъртта на извършителя са изминали 21 минути, посочват властите.

Чехия има относително либерално законодателство за притежаване на оръжие. При население малко под 11 милиона, над 300 хиляди души в страната са законни собственици на около един милион оръжия. През миналото десетилетие обаче са регистрирани само две по-малки нападения.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феновете на Левски избраха гол номер 1 за тази година
Феновете на Левски избраха гол номер 1 за тази година
Тотнъм стигна до труден успех над Евертън
Тотнъм стигна до труден успех над Евертън