НОВИНИ

Чехия продължава да търси отговор какви са били мотивите на стрелеца

Какво пише в дневника на нападателя?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
17:45, 22.12.2023
Чете се за: 04:25 мин.
По света
Слушай новината

Чехия продължава да търси отговор на въпроса какви са мотивите за масовата стрелба в Карловия университет в Прага. 13 души бяха убити, след като 24-годишен възпитаник на университета откри огън и после се самоуби. Вчера се съобщаваше за 14 загинали. Ранените са 24 души. Полицията разпространи кадри от бодикамера на полицаите, реагирали на мястото на трагедията. Смразяващи са думите на стрелеца в дневника, който той си е водел в Телеграм преди нападението.

В паниката студенти излизат през прозореца и скачат от перваза на високата сграда, за да спасят живота си.

4 минути след подаването на сигнала чешката полиция е на място. Започва евакуация на студентите с вдигнати ръце и трескаво издирване на нападателя. Откриват го на покрива.

"Веднага, след като го открихме, нападателят усети, че примката около него се затяга и предприе най-очевидното в такава ситуация - самоубийство", каза майор Йозеф Жерабек.

Всички загинали са убити вътре в сградата, поясниха от полицията. Някои от тях са състуденти на стрелеца. Вътрешният министър Вит Ракушан посочи като вероятни мотиви за атаката - лични проблеми, депресия и разочарование, но точната причина остава неизвестна.

На 200 метра от стрелбата е и Анатоли Грозданов - оператор в БНТ и съпругата му.

"Те първо минаха покрай нас, група жандармерия, изтичаха с каски, оръжия и автомати. Започнаха да се чуват пукотевици около нас, сирени в доста мащабна бройка. Може би 2 часа, след като притичаха покрай нас полицаите ни държаха затворени след това", каза Анатоли Грозданов.

Давид Козак е името на 24-годишният нападател. Според чешките власти той е действал сам, притежавал е огромен арсенал от оръжия и боеприпаси. Издирван е още преди вчерашата масова стрелба, след като баща му е открит мъртъв в село западно от Прага. Не е ясно дали е убит от сина си. Чешката полиция смята, че 24-годишният Давид е отговорен и за убийство от миналата седмица в гората Клановице на мъж и двумесечената му дъщеря. Той е водел дневник в канал в Телеграм, в който се четат следните смразяващи думи.

"Това е канал - дневник, в който ще разказвам за живота си до стрелбата."

"Винаги съм искал да убивам, мислех, че ще стана маниак. Осъзнах, че масовите убийства носят много повече изгода от серийните убийства."

"Искам да оставя, колкото се може повече страдание след себе си."

От канала в Телеграм става ясно още, че Давид Козак е бил вдъхновен от 14-годишното момиче - Алена, което откри огън в Брянск, Русия, в началото на месеца и уби двама души. Пред Карловия университет цял ден идват хора, които да запалят свещ и да почетат паметта на загиналите.

"Чувството е странно, лошо, ужасно - преподавател съм и преживяваме силно всичко случило се. Това е ужас!", смята Жирина Вачкова - преподавател в Карловия университет.

И днес остават затворени редица училища в Прага като превантивна мярка, а утре в Чехия е ден на траур.

Хладнокръвен и непотрепващ от воя на сирените - това показва видео, запечатало стрелецът от Карловия университет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Самуил, който учи аеронавтика в САЩ, е признат за един от най-успешните и талантливи студенти
Самуил, който учи аеронавтика в САЩ, е признат за един от най-успешните и талантливи студенти
Цанко Цанков пред БНТ: Мотивацията ми е да бъда първия човек, който постига значими постижения в света на плуването
Цанко Цанков пред БНТ: Мотивацията ми е да бъда първия човек, който постига значими постижения в света на плуването