НОВИНИ

Водата поскъпва средно с 15% от 1 януари, реши КЕВР

Най-драстично поскъпва в Сливен - с над 40 на сто

Николай Минков
от Николай Минков
15:48, 22.12.2023 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Средно с 15% поскъпва водата след Нова година, реши Комисията за енергийно и водни регулиране на закрито заседание днес. От 1 януари 2024 г. цената се повишава от 3 до 6 лв. на кубик в различните региони на страната.

Днешното заседание на КЕВР не е нещо необичайно, защото регулаторът всяка година определя нови цени, които важат за следващата година, при спазване на стриктен принцип за социално поносима цена, над която КЕВР няма право да увеличава цената на водата. И докато лошата новина е за Сливен и Видин, където ВиК услугата се повишава между 35 и 40 на сто, то добрата е за столичани, където цената остава непроменена.

Най-драстично водата поскъпва в Сливен с над 40%. В същото време загубите по мрежата там се изчисляват на било 80%. Затова в града се изгражда воден цикъл. Хората недоволстват, че трябва да плащат повече пари за лоша услуга.

Иван Димитров: "40% как ще е нормално, въобще не е нормално. Почти двойно. Ние почти през ден нямаме вода. Не знам на какво основание я увеличават. Ремонти, разкопани улици... Не е качествено водоснабдяването. Примерно, вкъщи пералнята ми постоянно имам някакво запушване на филтрите."

Елисавета Димова: "Водопроводите са лоши. Непрекъснато спират водата. Водата е мръсна. Не си заслужава въобще да се говори на тази тема, защото е фатално за семействата. Първо, не получаваме добра услуга и второ - защо?"

Главният инженер на ВиК-Сливен обясни, че водата в общината е една от най-евтините в страната, но поради високите експлоатационни разходи се налага сега да поскъпне.

"Това са най-вече разходите за ел. енергия, за текущи ремонти, оперативни, тук влизат горивата и заплатите", обясни инж. Янчо Събев - главен инженер на ВиК-Сливен.

Другата причина за поскъпването е начинът на извличане на водата.

"Над 60% от добиваната и подавана вода до населението и фирмите от областта се добива по помпажен способ, т.е. с използване на помпи, което много вдига потреблението на енергия и съответно разходите които правим", поясни инж. Явчо Събев.

От КЕВР обясниха, че повишението на цената на водата в страната се налага освен заради необходимостта да се увеличат заплатите в сектора, които не са индексирани с години, така и заради високата цена на тока и некомпенсираната инфлация.

От офиса на омбудсмана не се съгласиха с регулатора. Според основния критерий за повишаване на цените, трябва да бъде качеството.

"ВиК операторите предоставят некачествени водоснабдителни услуги на първо място. В последствие можем да говорим и за канализационни услуги. И този факт за пореден път не е съобразено решението на КЕВР с това нещо. Ние поискахме, но те отново не са се съобразили", каза Цветанка Илиева - главен експерт към омбудсмана.

Сгрешени са и изчисленията при определяне на социално допустимата цена, над която регулаторът няма право да повишава водата. Причината - неточни данни, с които работи КЕВР.

"НСИ - самите те казват, че не са надеждни, т.е. с висока степен на грешка. За съжаление ВиК-Разград, където ще плащат по 6 лв., при тях социалната поносимост е определена на база на степен на грешка от 18%, което показва, че данните не са надеждни. Т.е. бихме казали, че тази цена не е социално поносима за потребителите от Разград", обясни още Цветанка Илиева.

От офиса на омбудсмана обясниха, че съдът не признава потребителите като заинтересовани лица, затова те могат да се обърнат към Върховна административна прокуратура, която може да атакува решението на КЕВР в съда.

По темата работиха: Н. Минков, Цв. Катанска, Р. Стефанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денислава Глушкова отпадна на четвъртфиналите на тенис турнир в Анталия
Денислава Глушкова отпадна на четвъртфиналите на тенис турнир в Анталия
Прокуратурата прекрати разследването Nexo
Прокуратурата прекрати разследването Nexo