НОВИНИ

Сняг, дъжд и много силен вятър - вижте времето на Коледа

bnt avatar logo
от БНТ
12:22, 22.12.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдават се очакванията за слънчево време и много по-високи от типичните за края на декември температури в празничните дни. Но преди това – временно застудяване, валежи от дъжд и сняг и много силен вятър.

Предупреждение за опасно силни пориви е обявено днес навсякъде в Северна България, както и в областите Перник, Кюстендил и област София.

В първия ден от астрономическата зима максималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София около 5°. Ще има и валежи от дъжд, които до края на деня ще обхванат и източните райони, в отделни райони ще се образуват и поледици, а със застудяването в Предбалкана и по високите котловинни полета дъждът ще се примесва със сняг. Вечерта валежите ще спрат, а от северозапад облачността ще започне да се разкъсва и намалява.

През нощта превалявания от дъжд ще има в Северозападна България, а в в планините ще вали сняг. Вятърът ще е до умерен от запад-югозапад. Минималните температури ще са между минус 3° и 4°, в София около минус 1°.

Утре максималните ще са между 6° и 12°, в София около 7°. Валежи от дъжд се очакват на места в Северна България, като в Лудогорието и Предбалкана валежите ще са от дъжд и сняг. Ще бъде още по-ветровито със силен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина бурен вятър от запад-северозапад.

И по Черноморието ще духа силен и бурен вятър. Ще бъде облачно, на места по северното крайбрежие с валежи от дъжд. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Много ветровито време и в планините. Ще духа бурен и ураганен северозападен вятър. Ще бъде облачно и главно в масивите от Западна България ще има валежи от сняг. Максималните температури ще се понижат и ще са между минус 4 и 3 градуса.

В неделя облачността ще се разкъсва и намалява, след обяд над по-голямата част от страната до слънчево време. Ще остане ветровито, повече в Дунавската равнина и в Източна България. Ще започне затопляне, което ще продължи и през следващите дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Упреци към федерацията по кънки: Лоши ли са условията на държавното първенство?
Упреци към федерацията по кънки: Лоши ли са условията на държавното първенство?
Дядо Коледа с моторизирана шейна ще обикаля домовете в празничната нощ в Катуница
Дядо Коледа с моторизирана шейна ще обикаля домовете в празничната нощ в Катуница