НОВИНИ

Проверка на факти: Има ли план за продажба на държавна земя на чужденци?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:31, 22.12.2023
Чете се за: 08:22 мин.
У нас
Слушай новината

"Никоя нормална държава не продава земя на чужденци", твърди публикация в ТикТок от края на ноември 2023. Видеото съдържа коментари на министъра на финансите Асен Василев и на председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов за това дали държавата се готви да попълни Бюджет 2024 с пари от продажбата на земи от държавния поземлен фонд.

Към 22 декември видеото е гледано над 154 000 пъти, има 4359 харесвания и 352 коментара.

Нашата проверка на факти показа, че разговори между членове на правителството за продажбата на държавна земя действително е имало, но тя не е била предназначена за чужденци. Поне засега правителството се отказва от тази идея. Това е видно и от приетите окончателно вчера текстове на Бюджет 2024.

Видеото в ТикТок завършва с реплика на Асен Василев от парламентарната трибуна: "Да го духат бедните". Изказването, обаче, се оказва извадено от контекста и няма общо с идеята за продажба на държавна земя. Асен Василев действително произнася циничната фраза от парламентарната трибуна, но през 2022 година по време на дебати по вота на недоверие срещу кабинета "Петков".

"Вашата философия е "да го духат бедните", заявява той на 21 юни 2022, обръщайки се с упреци към тогавашната опозиция.

Каква е хронологията на събитията около идеята за продажба да държавна земя?

Дни преди Министерският съвет да приеме бюджета за догодина специализирани земеделски сайтове съобщават, че правителството се готви да продаде 700 хиляди декара или една пета от земеделските държавни земи срещу 340 млн. лева, за да попълни план-сметката. Прилага се и становище на министъра на земеделието от 13 ноември, в което темата е описана.

На 24 ноември кабинетът гласува бюджета и го внася в Народното събрание. Минути след одобрението на закона от правителството, финансовият министър го представя. Тогава той за първи път отговоря на въпроса - смята ли да продава държавна земя, за да пълни бюджета за догодина.

"Няма такива приходи, заложени в бюджета за 2024 година, така че това са някакви фалшиви новини, които циркулират", каза Асен Василев, министър на финансите на 24 ноември 2023 година.

Темата, обаче, съвсем не заглъхва. Напротив - разраства се. На 27 ноември държавният глава предупреди, че е готов да наложи вето на държавния бюджет - нещо, което никога не се е случвало.

"Недопустимо е и намерението на министъра на финансите за разпродажба на държавния поземлен фонд, тази земя е стратегически ресурс и касае нашата продоволствена сигурност.

Призовавам разумните политици от всички партии да пресекат тази авантюра. Досега президент не е налагал вето върху закона за държавния бюджет, но ако парламентът не озапти министъра на финансите, аз не изключвам и такъв вариант", заяви президентът Румен Радев.

Отговорът на финансовия министър Асен Василев:

"Президентът се е изказал днес по повод на закона за държавния бюджет с фалшива новина. Законът съдържа 109 члена и 16 преходни и заключителни разпоредби. Там член, с който да се продават земи от държавния поземлен фонд, няма".

В бюджета и в бюджетната прогноза няма записани такива текстове. Има обаче становище по темата от земеделския министър.

Финансовият министър не отговори защо е пратено това становище.

"Не съм проверявал, може и да е имало, има безброй становища. Всеки ден получаваме, но пак казвам, такова нещо няма как да стане без обществено обсъждане", каза Василев на 27 ноември.

Оказва се обаче, че сондажи по темата за продажба на земеделска земя са правени като дори във финансовата прогноза за бюджета на министерството на земеделието е записан очакван приход от продажбата на 700 хиляди декара, но през 2025 година. Оригиналното писмо на земеделския министър е представено в земеделската комисия на парламента на 29 ноември. Това показва докладът на комисията.

И така “фалшивата новина” се оказва преувеличено фалшива. Обяснения в пленарната зала дава и премиерът Николай Денков на 1 декември. Той за първи път от страна на правителството признава, че разговори са водени по темата и наистина е имало кореспонденция между министерствата на финансите и на земеделието. От думите му става ясно, че правителството се е отказало от идеята, защото такава продажба не била изгодна.

"Първо няма да се продават земи и тази тема е приключена, каквито и писма да са разменяни между двете министерства - на земеделието и на финансите. Говорих и с двамата министри, каква е била причината да се проведе такава комуникация, може да попитате тях и те ще ви отговорят. Не е изгодно и няма да се продава земя", каза Николай Денков, министър-председател.

В закона са предвидени и ограничения, които затрудняват продажбата на земя на чужденци.

От една страна държавната земя може да бъде купена само с компенсаторни инструменти като по този начин се заплаща 60% от стойността ѝ. Компенсаторните инструменти са собственост на българи, които са компенсирани заради отнети земи, които не са могли да им бъдат върнати или заплатени. Те могат да бъдат продавани на регулиран пазар на ценни книжа като сделките се санкционират от Централния депозитар.

Чужденци или чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земеделска земя у нас само при условията на изричен международен договор. Изключение тук правят гражданите на ЕС и на страни от Споразумението за Европейското икономическо пространство. (Закон за собствеността и ползването на земеделските земи - чл.3, ал. (4) и (5) и чл. 35).

Не за първи път държавният поземлен фонд е обмислян като източник на приходи. През 2012 година подобна идея е лансирана от земеделския министър от първото правителство на Бойко Борисов - Мирослав Найденов. Тогава идеята е отхвърлена.

Апетитите към държавните земи в момента са големи поради една причина - земята е ограничен ресурс и държавните територии са от малкото, които могат да бъдат предложени на пазара като свежа продажба.

Заключение: Внушението, че правителството се готви да продава държавна земя на чужденци е манипулативно. Обсъждане на евентуална продажба на държавна земя действително е имало, но тя не е била предназначена за купувачи от чужбина. Освен това, поне засега, правителството се отказва от тази идея. Това е видно и от текстовете на приетия вчера окончателно Бюджет 2024.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2011 въпроса и 57 питания са зададени в 49-ия парламент
2011 въпроса и 57 питания са зададени в 49-ия парламент
Контрабандни цигари в камион с авточасти откриха на "Лесово"
Контрабандни цигари в камион с авточасти откриха на "Лесово"