НОВИНИ

Ден на траур: Чехия е разтърсена от най-масовата стрелба в историята си

Студент уби 14 души и рани други 25 в Карловия университет в Прага, 10 от пострадалите са в тежко състояние

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:39, 22.12.2023
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Чехия обяви 23 декември за ден на национален траур, след като студент уби 14 души и рани други 25 в Карловия университет в Прага. 10 от пострадалите са в тежко състояние.

Не са ясни мотивите на стрелеца - 24-годишен възпитаник на учебното заведение. Президентът на Чехия - Петър Павел, призова най-тежката в историята на страната масова стрелба да не се политизира.

Пред Факултета по изкуства, където се е разигра трагедията, се събраха студенти, за да запалят свещи и да почетат паметта на загиналите.

Младите хора са в шок и не проумяват какво е мотивирало колегата им. Кристина и съпругът ѝ са възпитаници на университета. Жената е била на 50 метра в момента на стрелбата.

"Изглежда като нещо абсолютно безпрецедентно, всички са разтърсени. За нас е още по-шокиращо - ние сме местни, завършили сме Философския факултет. Понякога ходим там на разходка. Ако бяхме на неподходящото място, в неподходящо време", заяви Кристина Борецка, възпитаник на Карловия университет.

Заведението на Аарон Гинсбърг е много близо до университета. След първите изстрели решава, че става дума за антисемитска атака.

"Излязох тичешком от ресторанта, защото автоматично си помислих, че става дума за нападение срещу еврейски цели. Момчетата от Специалните части ми казаха, че атаката е във факултета, което за мен беше още по-стресиращо, защото дъщеря ми беше там. Взех си бронираната жилетка и започнах да звъня на дъщеря си. Тя не отговаряше", допълни Аарон Гинсбърг, собственик на ресторант.

След минути мъжът успява да се свърже с дъщеря си. Според чешки медии името на нападателя е Давид Козак, на 24 години. Учи в университета, няма криминално минало, но по данни на полицията е разполагал с множество оръжия и муниции. Неутрализиран е след атаката.

Полицията разполага с непотвърдена информация от социалните мрежи, че нападателят е бил вдъхновен от 14-годишното момиче, което откри огън в Брянск и уби двама души.

Предполага се, че преди да открие огън в учебното заведение младият мъж е убил баща си и може би има връзка със смъртта на други двама души, установена миналата седмица. Президентът на Чехия - Петър Павел, изрази "безпомощен гняв" от загубата на толкова много млади хора, но прикани случаят да не се политизира.

Снимки: БТА

"Призовавам никой да не се възползва от този трагичен инцидент. Той не бива да се използва политически или за да се атакува полицията, както и за разпространение на дезинформация. Призивът ми е към всички. Политици, медии, граждани. Всички, които имат достъп до социални медии, защото това, от което най-много се нуждаем в момента, е сдържаност и сплотеност", каза още президентът на Чехия Петър Павел.

Според BBC това е една от най-смъртоносните масови стрелби в най-новата история на Европа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Мадрид се справи и с Партизан в Евролигата
Реал Мадрид се справи и с Партизан в Евролигата
Боксов клуб Локомотив София изпрати една от най-успешните си години (ВИДЕО)
Боксов клуб Локомотив София изпрати една от най-успешните си години (ВИДЕО)