НОВИНИ

Окончателно: Народното събрание прие Бюджет 2024

Според Асен Василев, бюджета е реалистичен, но труден за изпълнение

Николай Минков
от Николай Минков
17:05, 21.12.2023 (обновена)
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Парламентът гласува окончателно Бюджет 2024. Финансовият министър Асен Василев заяви, че бюджета е реалистичен, но труден за изпълнение, а председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев го обяви за исторически.

За първи път от 3 години насам бюджетът на държавата е приет в предходната година преди неговото реално изпълнение. В параметрите на бюджета са заложени: 3% дефицит, 3,2% ръст на БВП и прогнозирана инфлация от 4,8%, което ще позволи още от 1 януари да се повиши минималната работна заплата на 933 лв., а от средата на следващата година пенсиите да се повишат по швейцарското правило с 11 на сто. Увеличава се и минималният осигурителен праг, но обезщетенията за безработица остават непроменени.

По-висока минимална работна заплата от януари, вдигане линията на бедност, ръст на пенсиите с 11% от средата на годината, но запазване на обезщетението за безработица е заложено в бюджета.

Йордан Цонев, председател на бюджетната комисия, ДПС: "Практически това е първият бюджет за целия преход, който има 100% програмно бюджетиране на инвестиционната програма. Ако тази програма се и осъществи по начина, по който е замислена, тогава ще стане наистина исторически. Силно вярваме, че тази иновация ще доведе до много добри резултати и ще спре капиталовата програма да бъде буфер, а двигател на икономическия растеж."

Асен Василев, министър на финансите: "Благодаря за това, че от години насам имаме приет бюджет преди годината, в която той трябва да бъде изпълняван и мисля, че това заслужава да се отбележи. Този бюджет е реалистичен, но няма да е лесен за изпълнение."

По време на близо 8-часовите дебати предложението, което задължава правителството да гарантира проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на Националната детска болница разгорещи страстите.

Йордан Цонев, председател на бюджетната комисия, ДПС: "Текстът, който предизвика дебата, причината за него е ДПС и председателят на ПГ г-н Пеевски. Той поиска, лично той, да има гаранции, държавни, че този процес ще се движи бързо. (реплика към Костадин Костадинов от "Възраждане" бел. ред.) Ако имате нещо да ми кажете, заповядайте, ако не, аз ще дойда при вас да ми го кажете.

Костадинов Костадинов, ПГ на "Възраждане": "Ами ела, ела тука..."

Йордан Цонев: "Ние никога не отказваме такова нещо. Каквото и да е спор, бой, каквото и да е."

Цончо Ганев, ПГ на "Възраждане": "На първо четене това предложение го нямаше, защото ПП-ДБ подминаха детската болница."

След размяната на остри реплики, в които се включиха и от ИТН и левицата, председателят на здравната комисия Костадин Ангелов обяви, че е постигнат политически консенсус за ускореното изграждане на Националната детска болница между лидерите на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС:

"В момента се входира в деловодството на НС решение, което е подписано от политическите лидери, с което здравният министър да направи одит на всичко, което е свършено до момента и да го представи на НС и да представи план за ускорено изграждане на детската болница, и на всеки месец да докладва пред комисията по здравеопазване и респективно пред НС."

Скандал възникна и между Демократична България и ГЕРБ за продължаване на индексациите в резултат на инфлацията за изпълнителите на инфраструктурни проекти.

Йордан Иванов, ПП-ДБ: "Могат да се индексират безпределно инхаусите, зад които стояха частни компании, нали г-н Нанков. Те ще получават тези индексации. Могат да се индексират безпределно и държавата е длъжна да ги плати в 100% от случаите за разлика, от когато сключи конкурентен, състезателен и публичен договор по реда на ЗОП. Тогава не е длъжна да плати."

От ГЕРБ контрираха, че механизмът за индексация е въведен от правителството на Кирил Петков и актуализиран от служебния кабинет.

Николай Нанков, ГЕРБ-СДС: "Вие бяхте член на комисията, вие господине предложихте промените в ЗОП, за да може да бъде допустима индексацията. Промените, които ще приемем, надявам се след няколко минути ще решат всички онези каши, които вие надробихте."

Дебат предизвика и предложението да се обложат операторите на хазартни игри с нова такса. От опозицията предупредиха, че това е незаконно, защото ще промени условията на лицензите, които още не са изтекли и лесно ще бъде атакувано в съда. Асен Василев не се съгласи и обясни, че това е вид данъчно облагане.

С новия бюджет депутатите гласуваха повече пари за заплати в детски градини и ясли, за младежки центрове, средства за детски онкоцентър и за медицински изделия за хора с увреждания. Създава се и фонд "Стамболов" за обучение на младежи в чужбина. Парламентът прие и 1 млрд. лева капиталова програма на общините.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наказания за директор и учители заради случая в Крушовица - сигналът не е подаден навреме (ОБЗОР)
Наказания за директор и учители заради случая в Крушовица - сигналът не е подаден навреме (ОБЗОР)
40 000 руски войници са загинали от началото на войната, сочи проучване на BBC и Mediazona
40 000 руски войници са загинали от началото на войната, сочи проучване на BBC и Mediazona