НОВИНИ

Наказание за директора и учителите на училището в с. Крушовица заради малтретираното дете

bnt avatar logo
от БНТ
12:29, 21.12.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Наказание за директора и учителите на училището в с. Крушовица, заради това, че не са подали сигнал навреме и по съответния ред за малтретираното дете, живяло в кокошарник. Жителите на селото излязоха на протест в тяхна защита.

"Mоето момче учи с нея, бяха заедно в детската градина. Виждах в какво състояние е детето, видимо беше тормозено, имаше синини. В детската градина абсолютно никой не ме отрази, докато нашите учители от училище "Христо Ботев" взеха мерки", заяви жител на с. Крушовица Десислава Стоянова.

Проверката на Социалното министерство и Държавната агенция за закрила на детето са установили, че училището не е подало сигнал до компетентните органи, въпреки че е имало основание.

Проверката е установила пропуски в задължителната документация, която всяка институция, работеща с деца, трябва да води, за насилието в училище. Именно заради това са наложени санкции, актове за нарушение на Закона за закрила на детето на директора на училището, класния ръководител и на учителя по занималня на 7-годишното дете.

Поради тази причина жителите на селото излизат на протест, за да подкрепят училището, защото смятат, че не е справедливо.

"Не сме тук, за да съдим и сочим някой с пръст, а сме в подкрепа на нашите учители, защото те са хората, които спасиха детето", каза организаторът на протеста Виолин Илиев.

"Да, те не са подали жалба директно по канален ред, но са взели мерки. Въпросът е: Къде са другите институции?", коментира Вихра Цанкова - жител на с. Крушовица.

С детето вече работят психолози. То е посещавано от социални работници всяка седмица в семейството на вуйчото, където е настанено в момента.

Случаят остава под наблюдението на Министерството на труда и социалната политика.

Автор: Мирослава Георгиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кубрат и Тервел Пулеви се завърнаха в България щастливи след победите в САЩ
Кубрат и Тервел Пулеви се завърнаха в България щастливи след победите в САЩ
Силен вятър, дъжд и сняг в петък и събота
Силен вятър, дъжд и сняг в петък и събота