НОВИНИ

Бюджет 2024: Гаранциите за строежа на детската болница скараха депутатите в пленарната зала

Николай Минков
от Николай Минков
12:03, 21.12.2023 (обновена)
Чете се за: 05:35 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината
  • Заложените в проектобюджета за догодина гаранции за изграждането на Националната детска болница предизвика спорове в пленарната зала.
  • Депутатите продължават с окончателното гласуване на план-сметката за 2024.
  • Гласувано беше общините да получат 1 млрд. гарантирано за капиталови разходи.

Препъни камък на днешните дебати по Бюджет 2024 се оказа предложение, което задължава правителството да гарантира проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на националната детска болница. За целта няма отделен финансов ресурс в Бюджет 2024, тъй като парите вече са разпределени.

Опозицията обвини управляващите, че по този начин, чрез "куха фирма", отговаряща за изграждането на болницата, се харчат държавни пари. Критики имаше и към мястото, отредено за болницата. Според депутати от опозицията теренът в кв. "Горна баня" е далеч от медицинската инфраструктура, който ще е необходима на лечебното заведение.

Управляващите отговориха, че предложението се прави, за да има гаранция, че болницата ще бъде построена, независимо кой е на власт. Освен това, министърът на здравеопазването се задължава всеки месец да докладва на какъв етап е изграждането на болницата.

Подробности вижте във включването на Николай Минков

Размяна на реплики и закани възникна между Йордан Цонев от ДПС и председателя на "Възраждане" - Костадин Костадинов. Ето част от дебата в пленарната зала:

Йордан Цонев, председател на бюджетната комисия, ПГ на ДПС: "Текстът, който предизвика дебата - причината за него е ДПС и председателя на парламентарната група г-н Пеевски. Той поиска - лично той, да има гаранции държавни, че този процес ще се движи бързо. Това не ви ли харесва? И на мен много работи не ми харесват, ама съм длъжен да ги търпя. Е, ние много не търпим - видяхте. Ако имате нещо да ми кажете (обръща се към "Възраждане" - б.а.), заповядайте. Ако не - аз ще дойда при вас да ми го кажете".

Костадин Костадинов, председател на "Възраждане": "Ами ела, бе!".

Йордан Цонев, председател на бюджетната комисия, ПГ на ДПС: "Ние никога не отказваме такова нещо - каквото и да е - спор, бой...каквото и да е".

Цончо Ганев, ПГ на "Възраждане": "На първо четене това определение го нямаше, защото ПП-ДБ подминаха детската болница. Осъзнават ли колко са жалки, че трябва лицето Пеевски да го вкара вместо тях. Жалки сте! Оставка!".

Васил Пандов, ПГ на ПП-ДБ: "Темата за детската болница започна в дебат, който определени колеги се опитват, може би, да извлекат някакъв политически дивидент от това. Но въпросът е, че, когато говорим за детската болница, да използваме определения като "жалки", ми е най-малкото неуместно заради темата, заради която говорим".

Андрей Чорбанов, ПГ на ИТН: "В никакъв случай не искам темата да бъде политизирана. Детска болница трябва да има. Нас това ни притеснява в момента, че гласувайки бюджета, давайки парите, това дава ли гаранции, че ще се случи нещо отново, след като не държавата го организира, а НПО-та? Дали това е нормално? Дали е нормално да говорим за 4 - 5години?"

Атанас Зафиров, ПГ на "БСП за България": "Разбира се, че се харчат много пари за заплати. Става въпрос за съществуващата Организационна структура на дружеството - "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД. Това е мястото, където се харчат многото милиони и където явно ще продължат да харчат милиони без никакъв резултат".

Асен Василев, министър на финансите: "Благодаря за пламенното изказване, г-н Зафиров. Пари няма предвидени в бюджета, защото те са дадени в предишни бюджети. Това, което което тук се слага в този текст, не раздава пари. Този текст казва, че най-накрая тази работа трябва да се свърши, за да могат да бъдат дадени допълнителни средства по самото изграждане, освен тези, които са дадени за проектиране".

Костадин Ангелов, председател на здравна комисия, ПГ на ГЕРБ-СДС: "В момента се входира в деловодството на Народното събрание решение, което е подписано от политическите лидери, с което здравният министър да направи одит на всичко, което е свършено до момента и да го представи на Народното събрание и да представи план за ускорено изграждане на детската болница и всеки месец да докладва пред комисията по здравеопазване, респективно - пред НС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2,3 млрд. лв. за териториалните планове на Стара Загора, Кюстендил и Перник одобри ЕК
2,3 млрд. лв. за териториалните планове на Стара Загора, Кюстендил и Перник одобри ЕК
Корабът "Верила" е превозвал наркотици за поне 20 млн. евро, пишат ирландски медии
Корабът "Верила" е превозвал наркотици за поне 20 млн. евро, пишат ирландски медии