НОВИНИ

Училището в с. Крушовица за малтретираното дете: Сигналът дойде от нас

bnt avatar logo
от БНТ
19:52, 14.12.2023
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Сигналът за 7-годишното дете, което живяло в нечовешки условия, е дошъл от училището във врачанското село Крушовица. Социалните институции обаче били сезирани от жител на селото. Такава била уговорката между директора и мъжа, за да не последват груби действия от страна на близките на малтретираното дете.

Първите притеснения в учителите се появили в края на есента.

"За съжаление ние констатирахме, че има някакъв проблем, но нещата като самото дете изричаше на моменти бяха просто противоречиви. Наистина се усъмнихме, видяха, че нещата ескалират", каза Дарина Стоянова - директор на ОУ "Хр. Ботев", с. Крушовица.

Социалната служба е сезирана в края на ноември. За да няма лоши последствия за учебното заведение от страна на близките на момичето, от училището се разбрали с жител на селото той да подаде сигнала.

"Макар и чрез друго лице, аз подадох сигнала. Потърсихме жител на село Крушовица който по своята компетентност ни помогна да подадем сигнала. Ние не сме безотговорни, така както навсякъде беше афиширано, не сме неглижирали това което се случва с детето", каза Дарина Стоянова.

Според директорката първокласничката не е имала вид на дете, което се отглежда в нечовешки условия. Тя се справя отлично в училище и е активна в заниманията. Многократно обаче е разказвала в училище как живее и, че е принуждавана от втория си баща да спи в селскостопанска пристройка, без топлина и дневна светлина. Нощите прекарвала на дървена дъска с одеяло и оскъдна храна, подавана през прозореца, само веднъж на ден.

"Абсолютно редовно е било на училище, винаги е имало купони за обяд", каза още директорката на училището.

И днес потърсихме близките на детето, но без успех, а други при вида на камера и микрофон побързаха да се скрият. Никой от съседите не пожела да коментира случаят със 7-годишното момиче, като се оправдаха с това, че не познават добре семейството, но знаят че са отмъстителни.

БНТ: Хората ги познавате, възможно ли е да постъпят така?

- Не мога да ти кажа в семейството как е, не мога да ти кажа.

- Ние сме от скоро тука и не знаем като какъв е.

БНТ: А майката виждали ли сте я?

- Нищо не мога да ви кажем.

По разпореждане на МОН в училището вече започна цялостна проверка, която ще установи дали длъжностните лица са изпълнили всички възможни действия съобразно компетенциите им със сигнала за дете, подложено на семеен тормоз и оставено да живее при изключително тежки условия.

Репортер: Мирослава Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС реши да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова
ЕС реши да започне преговори за присъединяване с Украйна и Молдова
Вили Лилков: Въпросът с Паметника на Съветската армия е политически въпрос
Вили Лилков: Въпросът с Паметника на Съветската армия е политически въпрос