НОВИНИ

Войната в Украйна и отношенията със Запада бяха сред основните теми в годишната пресконференция на Путин

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:09, 14.12.2023
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Мир в Украйна ще има, само когато Русия изпълни целите си. Това заяви руският президент Владимир Путин на годишната си пресконференция. Тя беше първата след началото на пълномащабната инвазия в Украйна. Военната мобилизация в Русия, руската икономика и отношенията със Запада бяха част от акцентите от събитието, което миналата година беше отменено.

Четири часа и четири минути, повече от два милиона въпроса, но само 67 отговора и трима модератори от две държавни телевизии - Екатерина Березовская от "Първи канал", журналистът от телевизия "Русия-1" Павел Зарубин и прессекретарят на Путин - Дмитрий Песков. Така протече годишната пресконференция на руския президент - комбинирана пряка линия с граждани и журналисти. Наричаната от Русия "специална военна операция" в Украйна доминираше в първата част на маратона от въпроси и отговори, които дадоха възможност на Путин да повтори за пореден път тезите си:

"Мир ще има, когато Русия постигне целите си. Целите не са променени. Ще ви ги припомня - денацификация и демилитаризация на Украйна, както и нейният неутрален статут."

Путин увери, че не се планира нова военна мобилизация в Русия след тази през есента на 2022 г., когато бяха мобилизирани 300 хиляди души:

"Заедно с доброволците, до края на годината ще са общо около половин милион. За какво ни е мобилизация."

По думите на руския президент, руската икономика е достатъчно стабилна, въпреки санкциите. Путин отново нападна Запада:

"До голяма степен европейските държави са изгубили суверенитета си. Те вземат много решения в свой собствен ущърб. Това се дължи на голямата им зависимост от големия брат Съединените щати. Но ние сме готови да изградим отношения с тях. Готови сме да изградим отношения и със Съединените щати."

Путин, който иска страната му да бъде лидер в областта на изкуствения интелект, трябваше да отговори на въпрос на свой двойник, генериран именно чрез тази технология.

"Владимир Владимирович, здравейте. Аз съм студент от Държавния университет на Санкт Петербург. Искам да ви попитам - истина ли е, че имате много двойници? И още: Как се отнасяте към опасностите, с които изкуственият интелект и невронните мрежи застрашават живота ни?", попита студент от университета в Санкт Петербург.

"Виждам, че може би приличате на мен и говорите с моя глас. Но се замислих и реших, че само един човек трябва да прилича на мен и да говори с моя глас. И това ще бъда аз. Но по отношение на изкуствения интелект... Между другото, това е първият ми двойник", отговори Владимир Путин, президент на Русия.

Рекордна по продължителност беше пресконференцията на Путин през 2008 г., когато той отговаря на въпроси цели 4 часа и 40 минути.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С човек по-малко ЦСКА 1948 победи минимално Арда с гол от дузпа на Ивайло Чочев
С човек по-малко ЦСКА 1948 победи минимално Арда с гол от дузпа на Ивайло Чочев
Христо Петров, ПП-ДБ: Не отпада тайната на осиновяването, тя остава
Христо Петров, ПП-ДБ: Не отпада тайната на осиновяването, тя остава