НОВИНИ

Без присъда приключи заседанието по делото за убийството на българския граничар

Съдът в Одрин ще заседава отново на 6 февруари

Айше Сали
от Айше Сали
16:52, 14.12.2023
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Без присъда приключи заседанието в Одрин по делото за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров. Макар че българката държава се отказа от претенции за щетите по автомобила на МВР, съдът поиска те да бъдат описани и изпратени, защото това може да увеличи наказанието на обвиняемите.

Пратениците ни в Одрин Айше Сали и операторът Миглена Гайдарова проследиха процеса.

Заради болката от загубата на единствения ѝ син, майката на Петър Бъчваров - Керана, отново беше емоционална в съдебната зала. Тя поиска обвиняемият Енгин Ергуван да я погледне в очите и да каже защо е стрелял по сина ѝ.

Енгин обаче не събра сили за това. Обърна се единствено към военнослужещия Рашко Рашков, който е бил с убития полицай, за да му каже, че съжалява и е смазан заради това, което е причинил. Отново повтори, че е стрелял от страх, напосоки и че е бил пиян. Министър на вътрешните работи Калин Стоянов също присъства на процеса и отново разговаря с родителите.

"Най-важното, което им казах е, че аз до последно ще следя процеса отблизо и винаги могат да разчитат на моята подкрепа", заяви Калин Стоянов.

Очевидецът на случилото се - военнослужещият Рашко Рашков беше най-очакван в съдебната зала. Той допълни показанията си по време на заседанието, но запази мълчание пред журналистите.

Рашко Рашков се присъедини като страна по делото, но не пожела дори служебен защитник. Имаше нови факти в показанията му: имал е 30 патрона в служебния автомат "Калашников". Най-напред е стрелял предупредително с халосен патрон, но след продължително обстрелване от отсрещната страна е използвал служебното си оръжие на автоматичен режим. След спиране на огъня видял светлина и стрелял отново, но с единичен изстрел. Успял да поиска помощ през Вайбър, а тя дошла след 40 минути.

Въпреки че днес се очакваше присъда, липсата на опис на щетите на МВР беше сред причините за отлагането ѝ.

"Това, което ние сме изпратили е, че нямаме претенции за служебния автомобил. Става ясно, че освен това, дали ние имаме или нямаме, трябва да имаме стойност на щетите, както и приложена банкова сметка. Сега разбрах, че това е утежняващо вината обстоятелство за подсъдимия", коментира вътрешния министър Калин Стоянов.

"Документите са част от досъдебното производство в България. Просто трябва да се отделят тези документи, които поискаха турските колегите, заедно с експертизата за оценката на имуществените щети, за да могат да бъдат изпратени тук", заяви Петър Джигов, зам.-директор на ГД "Гранична полиция".

Следващото заседание по делото е насрочено за 6 февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив София обяви шест контроли, двама бразилци напуснаха клуба
Локомотив София обяви шест контроли, двама бразилци напуснаха клуба
Прокуратурата повдигна обвинение на директора на ВиК- Бургас
Прокуратурата повдигна обвинение на директора на ВиК- Бургас