НОВИНИ

Радев очаква Нидерландия да обяви пълна подкрепа за България и Румъния за Шенген скоро

Президентът потвърди пред Байрам Бегай подкрепата на страната ни за европейския път на Албания

Вера Александрова
от Вера Александрова
14:34, 14.12.2023 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев смята, че е възможно България да бъде приета в Шенген още тази година, стига да се положат допълнителни усилия. Очаква скоро Нидерландия да обяви пълна подкрепа за България и Румъния за членство в Шенген без ограничения. Държавният глава коментира тази тема по време на съвместната конференция с албанския си колега Байрам Бегай, който е на официално посещение у нас.

България е изпълнила всички условия за влизане в Шенген още през 2011 г., напомни президентът Радев. Това, че някои държави решават вътрешнополитическите си проблеми с тази тема е факт, с който трябва да се съобразим, но да направим всичко възможно тези бариери да отпаднат.

"Дали е възможно България да бъде приета в Шенген още тази година. Само ще ви споделя - аз мисля, че е възможно, стига да се положат усилия в още няколко направления", каза Румен Радев - президент на Република България.

Радев обясни, че докато представляваше България на съветите на ЕС по време на служебното правителство е получил уверение от премиера Марк Рюте, че след като отпадне Механизма за сътрудничество и проверка, Нидерландия ще подкрепи членството ни в Шенген:

"Аз съм убеден, че премиерът Марк Рюте ще спази тази уговорка. Очаквам в най-скоро време Нидерландия да обяви пълна подкрепа за България и Румъния за членство в Шенген без ограничения. За Австрия въпросът е на убеждаване не само на държавното ръководство, на убеждаване на австрийската общественост, че това е изключително необходима стъпка."

Президентът призова правителството да довърши инициативата поета от служебния кабинет у нас да бъде създаден Център за споделена разузнавателна информация с участието на всички държави от Евросъюза. И който да помага за решаването на проблемите с нелегалния трафик на мигранти:

"Беше поет ангажимент и от Нидерландия, и от Австрия октомври месец тази година ние да влезем в Шенген и по въздух, и по море и най-важното по суша. И очаквам правителството да извърви последните необходими стъпки, така че да се поздравим с успех."

Румен Радев потвърди пред Байрам Бегай подкрепата на страната ни за европейския път на Албания.

"България отвори за нас вратата, подкрепи ни и е наш най-добър поддръжник в процеса на присъединяването. България реализира мисията си и ние сме благодарни", подчерта Байрам Бегай - президент на Албания.

На въпрос дали е възможно отделянето на Северна Македония от Албания в процеса по присъединяване към ЕС, Румен Радев подчерта, че още с приемането на преговорната рамка е заложен различния път на двете държави в интеграционния процес.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на БОК Стефка Костадинова: Много силна година за българския спорт, 2023-а е година на младите
Председателят на БОК Стефка Костадинова: Много силна година за българския спорт, 2023-а е година на младите
Посещенията в Дигиталната раница са се повишили 10 пъти през последните два месеца, заяви Галин Цоков
Посещенията в Дигиталната раница са се повишили 10 пъти през последните два месеца, заяви Галин Цоков