НОВИНИ

2,3 млрд. лв. за Стара Загора, Перник и Кюстендил - какво предвиждат териториалните планове

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:29, 21.12.2023
Чете се за: 07:37 мин.
У нас
Слушай новината

България ще получи 1,2 милиарда евро от Фонда за справедлив преход, след като ЕК днес одобри териториалните планове за справедлив преход на страната.

Очаква се средствата да помогнат за създаването на нови работни места в трите региона Стара Загора, Кюстендил и Перник, които са изправени пред най-големите социално-икономически предизвикателства при постепенното премахване на въглищата и намаляването на емисиите на въглероден диоксид.

С днешното решение на Еврокомисията завършва одобрението на инвестиционните програми на България в рамките на кохезионната политика на Брюксел за периода 2021-2027 година.

Общата сума за България е в размер на 11 милиарда евро.

Фондът за справедлив преход ще помогне за преквалификацията на работещите във въглищната индустрия и за създаването на нови над 15 000 работни места в трите региона.

Освен това ще бъдат рехабилитирани 2190 хектара земя, които могат да се използват за промишлени зони и изграждане на мощности за възобновяеми енергийни източници.

Мерките за енергийна ефективност в жилищните сгради, насочени към енергийно бедните домакинства и уязвимите потребители, ще помогнат за справяне с енергийната бедност.

За да се гарантира, че Фондът за справедлив преход отговаря на местните нужди, ще бъдат създадени местни комитети във всеки един от трите български региона, включващи широк кръг от заинтересовани страни от местните власти и общественост.

Икономическа диверсификация в Стара Загора

В регион Стара Загора, където има въглищни мини и четири топлоелектрически централи, финансирането от ЕС ще подпомогне гражданите на региона в прехода към зелена икономика с нови възможности за работа, включително в десет съседни общини в областите Сливен, Ямбол и Хасково, където живее част от работната сила.

Фондът за справедлив преход, заедно с Европейския социален фонд плюс, ще разработи картографиране на уменията на служителите в електроцентралите и въглищни мини, както и на косвено засегнатите лица, като например членове на семейството. Тази важна информация ще бъде включена в мерките за заетост, насочени към преквалификация и повишаване на уменията, кариерно консултиране и развиване на предприемачески умения.

Част от работата на фонда е свързана и с „замърсителят плаща“ - насочен към обекти и дейности, които замърсяват околната средства. Целта е те да се подготвият за алтернативни икономически дейности и преминаване към зелена енергия като фотоволтаични паркове, пилотни проекти за виртуални електроцентрали, промишлени паркове за чисти технологии и базирани на водород вериги за стойност.

Фондът ще подкрепя диверсификацията на местната икономика чрез инвестиране в малки и средни предприятия и в научноизследователска и развойна дейност (НИРД), свързана с кръговата и неутрална по отношение на климата икономика.

Подкрепа за разкриване на работни места в Кюстендил

В района на Кюстендил, където постепенното спиране на въглищата започна преди две десетилетия, фондът също ще подпомогне преквалификацията и повишаването на уменията на работниците и ще предложи помощ на търсещите работа. Мерките ще бъдат особено полезни за групите в неравностойно положение и младите хора.

Малките и средни предприятия ще бъдат подпомогнати да изградят инсталации за възобновяема енергия и акцентът ще бъде поставен върху декарбонизацията на енергийния сектор. Създаването на индустриални паркове с чисти технологични решения ще осигури подходяща среда за инвеститорите. Освен това финансирането ще помогне на Кюстендил да разшири използването на значителните геотермални енергийни ресурси на региона.

Стимулиране на социално-икономическото развитие на Перник

Област Перник, която е в съседство с Кюстендил и се намира в близост до столицата София, също ще се възползва от Фонда за справедлив преход. Целта е до 2030 г. да се създават около 1000 алтернативни работни места и фондът ще допринесе за справяне с това предизвикателство.

Фондът ще подкрепя малките и средни предприятия, фокусирани върху научноизследователска и развойна дейност, проектиране и инсталиране на фотоволтаични панели, производство на биогаз, както и пилотни проекти за производство и съхранение на възобновяем водород и внедряване на възобновяеми енергийни източници.

Фондът ще доразвие индустриалната и логистична зона Перник и ще създаде център за научноизследователска и развойна дейност, фокусиран върху промишления дизайн и център за наука за материалите.

Общо 96 региона от всички държави-членки на ЕС получават подкрепа от Фонда чрез 70 плана.

“Ние сме в ключов момент, когато привеждаме в действие Фонда за справедлив преход. Приветствам приемането на българските териториални планове за справедлив преход. Фондът сега поддържа 96 региона в нашия Съюз със 70 цялостни плана. Нашият ангажимент за устойчиво бъдеще придобива осезаема форма. Сега е моментът да се посветим на изпълнението на тези планове, насърчаване на икономическото многообразие, овластяване на малки и средни предприятия, стимулиране на иновации, усъвършенстване на уменията на нашата работна сила, защита на възобновяемата енергия и възприемане на кръговата икономика”, каза зам.-председателят на Европейската комисия, отговарящ за Зелената сделка Марош Шефчович.

С приемането на българските териториални планове за справедлив преход, завършва програмирането на Фонда за справедлив преход в ЕС и сега усилията са насочени към изпълнението на проектите.

“От решаващо значение е зеленият преход на България от най-въглеродно-интензивната икономика в ЕС към неутрална по отношение на климата икономика да се случи по справедлив начин. Фондът ще подкрепи най-засегнатите работници и региони, като инвестира в нови възможности за работа, обучение и умения за работниците и техните семейства, за да се възползват от икономическата диверсификация, която ще бъде предложена от възобновяеми енергийни източници и модерни предприятия и индустрия. Заедно проправяме пътя към една по-конкурентоспособна и по-зелена България, без да изоставяме никого”, каза еврокомисарят по политиката на сближаване Елиза Ферейра.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Киров е стрелец №1 за годината в класацията на Български стрелкови съюз
Кирил Киров е стрелец №1 за годината в класацията на Български стрелкови съюз
Умишлено убийство на 80-годишен мъж в Петричко, извършителят е задържан
Умишлено убийство на 80-годишен мъж в Петричко, извършителят е задържан