НОВИНИ

Задържаха пътнически самолет по подозрения за трафик на хора

Вече втори ден самолетът е на френското летище Ватри

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
20:19, 23.12.2023
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Въздушен трафик на хора. По такова подозрение вече втори ден самолет с над 300 пътници е задържан във Франция. Европейската страна се оказва само спирка по далечен и все по-натоварен маршрут за нелегални мигранти.

Летище Ватри на 150 километра източно от Париж е превърнато във временен подслон с походни легла и храна за 303 пътници от приземения там за техническа проверка Еърбъс 340, който е пътувал от Дубай за Никарагуа. Подозренията са, че самолетът е превозвал нелегални мигранти.

На борда е имало 13 непридружени непълнолетни, както и придружени непълнолетни на възраст от 21 месеца до 17 години. Задържани са двама души с големи суми пари в брой и няколко паспорта. Според Еманюел Дауд, специалист по международно право, става дума за нов миграционен маршрут, създаден от престъпни мрежи.

Напоследък голям брой индийци пристигат в Латинска Америка, където могат лесно да получат визи, преди да продължат към Съединените щати. Печалбите за престъпниците от канали като този достигат десетки милиарди евро всяка година.

"Доколкото знам, това е първият случай, при който цял самолет, с всички пътници на борда е задържан по подозрение в трафик на хора. Организираната престъпност има много развито въображение", каза Еманюел Дауд, адвокат по международно криминално право.

Собственик на самолета е румънска авиокомпания, която отрича каквато и да било връзка с нелегалния трафик.

"Компанията иска да сътрудничи във възможно най-голяма степен на френските власти. Членовете на екипажа дават показания, самолетът е приземен и цялата изискана информация се предоставя скоростно", каза Лиляна Бакайоко, адвокат на частна авиокомпания.

От румънската компания съобщават, че досега са обслужили само няколко полета по този маршрут за клиент, който е извън Европа. Според източници, близки до френското следствие, на борда на самолета е имало предимно индийски работници от Дубай, които са заработили средства, за да стигнат до Никарагуа и да получат транзитни визи, преди да потърсят убежище в Съединените щати или Канада.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море обърна и победи Ямбол в НБЛ
Черно море обърна и победи Ямбол в НБЛ
Вижте документа, с който Георги Димитров нарежда изграждането на Паметника на Съветската армия
Вижте документа, с който Георги Димитров нарежда изграждането на Паметника на Съветската армия