НОВИНИ

Политически страсти и закани за след изборите в последните дни на парламента

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:26, 24.04.2024
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Политически страсти и закани за след изборите в последната седмица на парламента.

  • ПП-ДБ обвини ГЕРБ-СДС и ДПС, че саботират правосъдната реформа и така блокират изплащането на втория транш от Плана за възстановяване и устойчивост
  • От ГЕРБ и ДПС дойде предупреждение, че след вота може и да не работят с ПП-ДБ
  • От "Възраждане" поискаха оставката на председателя на парламента Росен Желязков

Вторият транш от 1,3 млрд. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост се бави заради неприемането на някои закони по съдебната реформа, заявиха тази сутрин Николай Денков и Атанас Славов от ПП-ДБ.

"Фактите са ясни: ГЕРБ и ДПС саботират правосъдната реформа и жертва пада второто пращане по Плана за възстановяване и устойчивост. Всички действия, които зависят от Министерски съвет, са направени и законопроектите са внесени в Народното събрание. Законите са блокирани от ГЕРБ, тъй като са блокирани от комисии, чиито председатели са от ГЕРБ", каза Николай Денков.

Лидерът на ГЕРБ припомни: преди три години ГЕРБ остави готов и договорен с ЕК План за възстановяване и устойчивост.

"Три години те бяха министри, премиери - служебни, неслужебни, редовни. Над 20 закона сме приели заедно по ПВУ. Всичко, което Асен Василев даде, всичко сме приели. И сега да кажат, че след като ГЕРБ по никакъв начин не е бил в управление до този момент, ГЕРБ бил виновен... не може да има сглобка с хора, които не си дават реална представа за това, което са сътворили, за това, което може да се направи, а се опитват да си прехвърлят вината на друг", каза Бойко Борисов.

Имаше и второ обвинение от ПП-ДБ:

"ГЕРБ и ДПС ни закараха на избори: първо, за да запазят своите удобни мнозинства във ВСС и ВПС. Второ: да могат да използват предизборно антикорупционната комисия, която от септември месец е с увеличени правомощия с разследващи функции, но със старото ръководство", каза Атанас Славов.

От ДПС определиха твърденията за саботаж на правосъдната реформа като лъжа.

"Ако някой е саботирал, те саботираха всичко с това, че да няма ротация. Нека да не говорим сега дали е възможен или не е възможен диалог (с ПП-ДБ). Ако се докаже от правоохранителните органи и се окаже, че всичко това е истина - тези обвързаности с контрабанда, с пудели, с пачки, специално от ДПС няма да работим с тях. Всичко, което видяхме, е чудовищно. Целият български народ вижда - те нямат абсолютно никакъв интегритет, за който говореха толкова време. И вече като чукнат в Гугъл виждат за себе си цялата истина", коментира Делян Пеевски.

Междувременно от "Възраждане" поискаха оставката на парламентарния шеф Росен Желязков. Подкрепиха ги от БСП. Мотивът: не беше допусната точката за вота на недоверие към служебното правителство с аргумент, че не отговаря на Конституцията.

"Единственият, който може да каже дали отговаря на Конституцията или не, е Конституционния съд. ГЕРБ и ДПС имат маниер на управление, който въобще не е нов, не ни изненадва - те така са си управлявали и така ще искат и ще продължават да управляват. Трябва да има ясна реакция на подобни беззакония", заяви Костадин Костадинов.

От ГЕРБ и ДПС не погледнаха сериозно на това искане.

"Дайте да се държим сериозно сега - то всичко се е разпаднало, отиваме на избори след два дена, НС свършва, ми да искат оставката на Желязков! Ако искат, да дойде друг. Това са емоционални изблици на не само несигурност, неспособност, на слабост", заяви Бойко Борисов.

"Това е популизъм, опитват се да вдигат спадащия си рейтинг", коментира Делян Пеевски.

А в пленарната зала клетва положи новият служебен министър на земеделието Георги Тахов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърците ограничават разходите си за Великден заради високите цени
Гърците ограничават разходите си за Великден заради високите цени
Ерлинг Холанд пропуска мача срещу Брайтън от 29-ия кръг на Висшата лига
Ерлинг Холанд пропуска мача срещу Брайтън от 29-ия кръг на Висшата лига