НОВИНИ

Пропалестинските протести в най-големите университети в САЩ продължават

Студентите отказаха да демонтират палатковия лагер

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:03, 24.04.2024 (обновена)
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Слушай новината

Пропалестинските протести в най-големите университети в Съединените щати продължават. Въпреки арестите и временното отстраняване от занятия протестиращите в Колумбийския университет отказаха да напуснат изградения в кампуса палатков лагер.

Демонстрации в подкрепа на палестинците има не само в осемте най-престижни университета, известни като "Бръшляновата лига", но и в по-малки висши учебни заведения.

Протестите в кампуса на Колумбийския университет продължават. Студентите отказаха да демонтират палатковия лагер.

Въпреки задържаните над 100 души и въпреки че мнозина бяха лишени от право на храна и общежитие. Демонстрациите в защита на палестинците в Газа започнаха преди месеци, но сега напрежението ескалира. Студентите в Колумбийския имат и конкретни искания.

"Като студенти в Колумбийския имаме 3 искания: Да се прекрати получаването на финансиране, включително и дарения, от корпорации, които печелят от израелския апартейд, геноцид и окупация на Палестина. Второ: Да се осигури прозрачност на цялото финансиране на университета. Трето: Да се гарантира амнистията на всички студенти, които са задържани или дисциплинарно наказани, във връзка с движението "Освобождение на Палестина", коментира студентка в Колумбийския университет.

Сара е сред първите отведени от полицията, защото е нарушила правилата за неорганизирани протести на висшето учебно заведение.

"Никога не съм се чувствала по-горда, че съм еврейка и в по-голям синхрон с ценностите на моята вяра, отколкото когато бях изведена от Колумбийския университет с белезници. Заедно с още 107 студенти, които рискуваха безопасността си и това да бъдат отстранени, за да накараме нашия университет да се откаже от геноцида, апартейда и окупацията в Палестина. С вързани ръце вървях по пътя на моите еврейски предци", допълни Сара, студентка в колежа Бернард.

Срокът за демонтиране на палатковия лагер е удължен с 48 часа - до четвъртък. След това ще се мислят "алтернативни решения", заявиха от ръководството на висшето учебно заведение. От съображения за сигурност занятията в университета се провеждат онлайн.

Това е най-големият брой задържани студенти от времето на протестите срещу Виетнамската война през 1968 година, каза проф. Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет.

"Протестите ще имат политическо отражение", смята Караджов.

Няма да се откажем, докато исканията ни не бъдат изпълнени, категорични са студентите.

Протести организираха и студентите от Калифорнийския университет - Бъркли.

"Аз и други студенти от еврейски произход вярваме, че е наше задължение да протестираме заради нашите еврейски ценности. Защото след толкова време като част от тази диаспора ние знаем какво е да живееш в гето. Знаем какво е да си жертва на геноцид. Вярваме, че когато казваме "никога повече" това означава никога повече. И когато виждаме, че това се повтаря и то се върши от евреи ние се чувстваме задължени да се намесим и да оправим нещата", каза още Ели Коен, студентка в Бъркли.

Безредиците в кампусите предизвикаха дилема в страната - как да се балансира между свободата на словото, правото на протест и нуждата от спокойно и безопасно място за обучение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Бургас започна изграждането на детска болница - филиал на националната педиатрия в София
В Бургас започна изграждането на детска болница - филиал на националната педиатрия в София
Павлин Петров е назначен за заместник-министър на туризма
Павлин Петров е назначен за заместник-министър на туризма