НОВИНИ

Радев за "Боташ": Трябва да се извърши щателна проверка от къде и какъв газ внасяме

Некомпетентно и лицемерно отношение към тази материя, каза президентът

bnt avatar logo
от БНТ
18:59, 24.04.2024 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Съзнателно изчаках истерията за "Боташ" да стигне своя апогей, за да се види ефектът от некомпетентното и лицемерно отношение към една сложна и важна за нашата енергийна сигурност материя. Призовавам народните представители със същата стръв, с която се нахвърлиха върху договора с "Боташ", да проверят защо капацитетът по този договор остава неизползван - за вътрешна консумация и за продажби навън. Трябва да се извърши щателна проверка от къде и какъв газ внасяме, коментира президентът Румен Радев.

Според него на много от депутатите истината не им изнася.

"Когато бяха на власт те спряха договора с "Газпром" и декларираха, че никога повече няма да внасяме руска газ. Въведоха се съответните мерки, след това дойде служебното правителство на Донев и нямаше газ - единствено един милиард кубически метра от Азербайджан. Единственият начин за доставка на останалото липсващо количество за гарантиране на ежегодната консумация - около два милиарда кубически метра, беше чрез доставка на втечнен газ. Затова беше и политическият пробив с Турция - получаване на достъп до всички техни 5 терминали за втечнен газ. Правителството на Донев обяви търгове. Само че партиите, които уж воюват с Путин, когато се върнаха на власт, вместо да финализират тези търгове и да внасяме втечнен газ се върнаха към любимото занимание да внасят масово руски газ през посредници", допълни Радев.

Подчерта, че за миналата година страната ни е внесла 1,7 милиарда кубика такъв газ. Затова при договора за "Боташ" този капацитет остава неизползван.

"Вместо да продаваме чрез този капацитет и да печели България те приеха тази абсурдна енергийна вноска, с която сринаха доверието в България като партньор и ни задраскаха като потенциален доставчик на газ. Вероятността от началото на следващата година да не се поднови договорът за пренос на газ от Русия през Украйна за Европа е огромна. Тогава изведнъж и Австрия, и Словакия, и Унгария и други държави ще имат остра нужда от нови източници и маршрути за газ и договорът с "Боташ" може да бъде изключително изгоден. Но, за да печели България, трябва компетентност и националните интереси да се поставят над партийните и личните", отбеляза Радев.

Относно "Боташ" служебният премиер заяви, че президентът няма как да му поставя задачи.

Подкрепям напълно Димитър Главчев в избора му за който и да е министър. Отговорността е негова, каза още Румен Радев.

Номинацията на Елена Йончева като кандидат за евродепутат от ДПС той коментира така: Всеки е свободен да търси подкрепа там, където намери за добре, но носи отговорност за своите решения.

Румен Радев отбеляза, че трябва да се видят решителни и убедителни действия и от правителството, и от Централната избирателна комисия, за да имаме гарантиран честен вот на изборите.

Той благодари на депутатите в Народното събрание, че са взели аварийни мерки за прекратяване на отлива от армията чрез увеличаването на заплатите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП-ДБ, заедно с БСП, внесоха искане за отстраняването на Росен Желязков
ПП-ДБ, заедно с БСП, внесоха искане за отстраняването на Росен Желязков
Румен Овчаров: България няма никакъв интерес от договора с "Боташ"
Румен Овчаров: България няма никакъв интерес от договора с "Боташ"