НОВИНИ

Обрат по случая "Даная" - прекратено ли е разследването за смъртта на 15-годишното момиче?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:19, 24.04.2024
Чете се за: 03:22 мин.
Общество
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Обрат по случая "Даная". След като тази сутрин в предаването "Денят започва" служебният здравен министър Галя Кондева заяви, че в министерството е постъпила информация, че досъдебното производството е прекратено, от прокуратурата отрекоха. Майката на починалото в болница "Пирогов" 15-годишно момиче се срещна днес с министър Кондева, за да обсъдят възможни промени в системата на детското здравеопазване.

В първото си телевизионно интервю като министър, Галя Кондева съобщи за получено в министерството писмо от Софийската градска прокуратура:

"Дойде информация от прокуратурата, че се отказва образуването на досъдебно производство по случая "Даная" поради липса на данни за престъпление."

От прокуратурата обаче заявиха за БНТ, че разследването е активно и се води от Националната следствена служба. От пресцентъра на здравното министерство изпратиха съобщение, в което уточняват, че отказът за образуване на наказателно производство се отнася до друго разследване срещу изпълнителния директор на "Пирогов".

Кремена Кунева - Фондация "Даная": "Останах с впечатления, че тя все още не е наясно с целия случай и може би самата тя не прави разлика между двете производства и не е наясно колко точно производства има срещу "Пирогов".

От Фондация "Даная" продължават да настояват за оставката на директора на "Пирогов". Само преди дни министър Кондева отмени заповедта за уволнението му. Вчера изтече мандата на Валентин Димитров, а в болницата е обявен конкурс за директор.

Галя Кондева - служебен министър на здравеопазването: "Със сигурност има проблеми в лечебното заведение, но те най-вероятно не са свързани само с директора. В никакъв случай не защитавам директора, но е много важно да има стабилност."

Кремена Кунева - Фондация "Даная": "Не каза кой я е посъветвал да го направи след като самата тя не е могла да се запознае, очевидно не се правеше разлика между злоупотреби, нарушения и добро финансово управление, а това са две различни неща."

По време на срещата между министъра и Фондация "Даная" е обсъдено разработването на медицински стандарти за всички специалности.

Кремена Кунева - Фондация "Даная": "Казаха, че ще се опитат през НЗОК да заложат механизъм, който да е рестриктивен към болниците, които нямат въведени добри медицински практики, тоест стандарти и протоколи. За мен лично това беше нещо по-различно от досегашните обещания, че ще се направи, няма да се направи."

За подобна реформа се говори от години, но до този момент по-различни причини тя не се случва.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентските избори в Северна Македония - тест за парламентарния вот на 8 май
Президентските избори в Северна Македония - тест за парламентарния вот на 8 май
ПАОК измъкна точка от гостуването на Ламия в 100-ата минута
ПАОК измъкна точка от гостуването на Ламия в 100-ата минута