НОВИНИ

Байдън подписа пакета от закони за допълнителна военна помощ за Украйна

От какви оръжия се нуждае Украйна?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:34, 24.04.2024
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън подписа пакета от закони за допълнителна военна помощ за Украйна. Текстовете вече минаха през двете камари на Конгреса. Така вероятно още тази седмица Вашингтон ще поднови оръжейните доставки за Украйна.

Киев се нуждае спешно от три категории въоръжение - средства за противовъздушна отбрана, ракети със среден и голям радиус на действие и артилерийски снаряди. Новата американската помощ от 61 милиарда долара отговаря точно на тези потребности.

Отблъскването на руската заплаха от въздух е от ключово значение за защитата на украинските градове и критичната инфраструктура като електроцентрали. Само през тази година Русия е изстреляла срещу страната 1200 ракети, над 1500 дрона и 8500 управляеми бомби, посочи преди дни президентът Володимир Зеленски.

Той заяви, че страната му се нуждае от поне още седем противовъздушни системи Пейтриът. Новата помощ за Киев включва и зенитни ракети с по-малък радиус на действие, преносими установки Стингър и боеприпаси за системите за залпов огън Хаймарс.

Заради липса на огнева мощ от октомври Украйна е загубила 583 квадратни километра територия. Хаймарс изстрелват управляеми боеприпаси от мобилни платформи, след което бързо сменят местоположението си преди да бъдат открити и атакувани от руските сили. Киев получава и допълнително количество бойни машини за пехотата Брадли.

Новата американска помощ ще реши отчасти и острия дефицит на снаряди за вече доставените гаубици М777. От февруари 2022 г. Вашингтон е изпратил два милиона от тези боеприпаси в Украйна, но фронтът се нуждае от по-големи обеми.

"До часове, буквално до часове, ще започнем да изпращаме на Украйна боеприпаси за противовъздушната отбрана, за артилерия, ракетни системи, както и бронирана техника. Този пакет е инвестиция не само в сигурността на Украйна, но и в сигурността на Европа и нашата собствена сигурност", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Предстои предаване на Украйна и на дългобойната версия на ракетните системи Атакамс с обхват 300 километра. Те могат да достигат до Крим, който Русия използва като защитена военноморска база.

Москва повтори тезата си, че далекобойните оръжия за Украйна ще принудят Русия да разшири своята буферна зона. Кремъл отказа да коментира дали руските сили ще предприемат удари срещу транспортните коридори или центровете за складиране на западни въоръжения за Украйна.

"Този въпрос е повече в компетенцията на нашите въоръжени сили, които провеждат специалната военна операция. Така че ние не сме компетентни да кажем нещо по въпроса", допълни говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Скоро предстои и влизане в действие на бойните самолети F-16, които са отпуснати преди настоящия американски транш. Многоцелевите машини от Дания, Нидерландия и Съединените щати ще бъдат значително попълнение в арсенала на Украйна, която вече изпрати свои пилоти за обучение в Румъния.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое спечели титлата в баскетболното първенство при жените след успех с точка разлика над Монтана
Берое спечели титлата в баскетболното първенство при жените след успех с точка разлика над Монтана
Европарламентът: В България има руска мрежа от агенти
Европарламентът: В България има руска мрежа от агенти