НОВИНИ

Европейската комисия удължава временната закрила за украинските бежанци

Очаква се да не им бъде прекъснато правото на работа, здравна помощ и образование до 3 март 2025 г.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:08, 19.09.2023
Чете се за: 02:22 мин.
Политика
европейският съюз предлага удължаване временната закрила украинските бежанци
Слушай новината

Европейската комисия предложи днес допълнително удължаване на временната закрила за хора, бягащи от агресията на Русия срещу Украйна, от 4 март 2024 г. до 3 март 2025 г. Това ще осигури сигурност и подкрепа за повече от 4 милиона души, които се ползват от закрила в целия ЕС.

Съюзът активира Директивата за временна закрила на 4 март 2022 г. с единодушно решение на държавите членки и тя беше автоматично удължена с една година. Комисията счита, че причините за временната закрила продължават да съществуват и че поради това временната закрила следва да бъде удължена като необходим и подходящ отговор на настоящата нестабилна ситуация, която все още не е благоприятна за безопасното и трайно завръщане на лицата, ползващи се с временна закрила в ЕС.

Това предложение на Комисията сега ще трябва да бъде прието от Съвета.

Директивата за временната закрила осигурява незабавна защита и достъп до права в ЕС, включително права на пребиваване, достъп до пазара на труда, жилище, социална помощ, медицинска и друга помощ. Той също така помага да се предотврати огромен натиск върху националните системи за убежище и позволява на държавите членки да управляват пристигащите лица по организиран и ефективен начин. Комисията счита, че причините за временната закрила продължават да съществуват и че следователно временната закрила следва да бъде удължена като необходим и подходящ отговор на настоящата ситуация.

Платформата за солидарност „Украйна“, създадена от Комисията в началото на войната, обединява институции на ЕС, държави членки, асоциирани към Шенген държави, агенции на ЕС, международни организации, украински и молдовски власти. Той предлага неформален и гъвкав форум за обсъждане на оперативни въпроси за координиране на подкрепата на място.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сарафов: Всяка прокуратура може да бъде феодализирана
Сарафов: Всяка прокуратура може да бъде феодализирана
Мими Христова е четвъртфиналистка на световното по борба, Евелина Николова загуби и ще се надява на репешаж
Мими Христова е четвъртфиналистка на световното по борба, Евелина Николова загуби и ще се надява на репешаж